Київська влада не буде виконувати рішення Кабміну щодо здешевлення житла — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київська влада не буде виконувати рішення Кабміну щодо здешевлення житла

Нерухомість
1630
Київська влада не буде підкорятися рішенню Кабінету міністрів про зміну норм пайової участі забудовників.
Про це журналістам заявив мер Києва Леонід Черновецький, передає кореспондент РБК-Україна.
Він відзначив, що відповідне рішення уряду було емоційним і провокаційним. "Ми, звичайно, цьому рішенню не підкоримося, тому що воно незаконно, не випливає з Конституції, закону про столицю, тому що Київ має спеціальний статус", - сказав міський голова.
Вчора на засіданні Київради було прийнято зміни в бюджет столиці на 2008 р., у якому пайова участь забудовників у розвитку соціальної та транспортної інфраструктури була залишена на колишньому рівні.
Нагадаємо, перед засіданням Київради секретар Київради Олесь Довгий заявив, що пайова участь забудовників у Києві становить 3-7%, а у випадку скасування цієї пайової участі програма соціально-економічного розвитку столиці недоодержить 1,5 млрд грн.
До того ж Довгий упевнений, ціна на житло не зменшиться навіть на 1%, оскільки вартість житла на сьогоднішній день формується з попиту та пропозиції. "Тому, забравши пайову участь, ми просто збільшимо доходи основних забудовників не тільки в столиці, але й монстрів-забудовників у цілому по Україні", - підкреслив Довгий.
При цьому він відзначив, що вартість житла зросла внаслідок низки інших факторів, зокрема, у зв'язку зі зростанням інфляції та подорожчанням будівельних матеріалів.
Нагадаємо, напередодні прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що найближчим часом собівартість житла стане нижчою мінімум на 45%.
За її словами, реальна вартість будматеріалів становить 50%, "решта - колосальні накрутки". Зокрема, передача житла, квартир місту становить 7-20%, передача житла для службового користування - 2%, передача чиновникам, пайовий внесок на розвиток соціальної та транспортної інфраструктури - 10%, оплата коштів у цільовий фонд міського бюджету - 5%, відрахування на розвиток і зміцнення матеріальної бази пожежної охорони - 2%, плата за підключення до електромережі (для обленерго) - 10%. "Усього 49,5% - побори, які введені абсолютно незаконними актами... Ми скасували всі ці незаконні побори, залишили 4%", - сказала прем'єр.
У той же час деякі експерти відзначають, у цей момент ринок нерухомості стагнує через світову фінансову кризу.
За даними Держкомстату, через дефіцит коштів в I півріччі в Україні вперше за останні три роки скоротився обсяг будівельних робіт - на 1,2%, до 27,34 млрд грн. Сповільнився і розвиток ринку іпотеки: в I півріччі він виріс усього на 6,6% (4,287 млрд грн), що в три рази менше, ніж у першій половині 2007 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас