Інфляція в Японії у липні перевищила 2% - вперше за 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція в Японії у липні перевищила 2% - вперше за 10 років

Казна та Політика
223
Рівень інфляції в Японії в липні вперше за 10 років перевищив 2% на тлі збільшення вартості палива та продуктів харчування, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на офіційні дані статистичного бюро країни.
Індекс базових цін, не враховуючі свіжі овочі, фрукти, і рибу, піднявся минулого місяця на 2.4% у річному вирахуванні (проти 0.9% у квітні, 1.5% - у травні, і 1.9% - у червні). Липневе прискорення інфляції в Японії виявилося максимальним з жовтня 2007 р. Витрати домогосподарств знизилися в липні на 0.5% у річному вирахуванні. Таким чином, падіння цього показника продовжилося вже п'ятий місяць підряд.
За даними іншого звіту, перспективи ринку праці в країні ще сильніше погіршилися, що може завдати чергового удару по споживчій упевненості, що і без того перебуває біля мінімуму за 26 років.
Збільшення витрат на сировину змушує компанії збільшувати ціни на свою продукцію, але зарплати при цьому не ростуть. На його думку експертів, економічний спад у країні, швидше за все, продовжиться до середини 2009 року.
Співвідношення кількості вакантних робочих місць на кожного кандидата впало за останні шість місяців до 0.89, опустившись до мінімального рівня з жовтня 2004 р. При цьому рівень безробіття в країні скоротився в липні всього до 4% проти 4.1% минулого місяця.
Що стосується настільки стрімкого прискорення інфляції минулого місяця, то аналітики відзначають, що воно навряд чи змусить Банк Японії підвищити рівень базової процентної ставки найближчим часом, тому що економіка країни перебуває в цей час перед загрозою тривалої рецесії.
Більше того, голова японського ЦБ М. Сіракава вже заявляв раніше, що інфляція знизиться без втручання регуляторів, як тільки скоротяться витрати на сировину. За його словами, поки не спостерігається особливих сигналів, що інфляція поширюється на які-небудь товари, крім продуктів харчування та палива.
За матеріалами:
Файненшл Брідж
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас