ПФТС намацує дно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС намацує дно

Фондовий ринок
709
Вчора торговців українського фондового ринку охопила паніка. Місцеві інвестори в результаті масових продажів, в основному акцій металургійних компаній, обвалили індекс ПФТС на рекордні цього літа 5,48%, впритул наблизивши його до психологічної позначки 500 пунктів.
У вересні падіння ринку може продовжитися, відзначають трейдери, адже на ринку дуже мало покупців. "Дно" падіння вони відсувають уже до 400 пунктів.
Масові розпродажі торговцями акцій українських компаній в останні три дні коштували індексу ПФТС більше 14%. Тільки вчора індекс ПФТС впав на 5,48% (до 513,84 пункту), що є найбільшим падінням цього літа. Значніше в 2008 році індекс просідав лише в "чорну середу" 23 квітня - на 7,09%.
Це було викликано спекулятивною "ведмежою" атакою великих інвестиційних компаній. "На ринку паніка. Усі продають акції за будь-якою ціною. З огляду на те, що нерезиденти продавали протягом усього року, зараз це роблять місцеві торговці", - розповів начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
Начальник торговельного відділу ІФГ "Сократ" Олег Шипанюк повідомив, що при відкритті ринку падіння "блакитних фішок" становило 10-15%. "Але акції ММК ім. Ілліча, які в індексі четверті за вагою, показували падіння на 30%", - відзначив він. До закриття торгів котирування компанії з купівлі трохи відіграли ранковий обвал, і зниження склало всього 13,08%.
Активне скидання акцій ММК ім. Ілліча брокер ІК Upras Capital Євген Пшенічкін пояснив заявою президента компанії Володимира Бойка про ймовірну зупинку підприємства протягом двох-трьох днів через падіння цін на світових ринках і зниження попиту на продукцію.
Торговці розпродавали й інші метактиви. "Азовсталь" подешевшала на 9,35%, Єнакієвський метзавод - на 0,15%. "Вранці з'явилася інформація щодо прибутковості метпідприємств України в I півріччі, що не порадувала результатами власників акцій 'Азовсталі' та Єнакієвського метзаводу, що знизили показники на 34,7% та 23,6% відповідно", - сказав трейдер ІК "Проспект Інвестментс" Богдан Вантух.
Уперше останнім часом різка корекція ринку була викликана появою негативної внутрішньої інформації, тоді як світові біржі росли. "Раніше можна було говорити про тісну кореляцію індексу ПФТС із російським ринком, але в четвер такого зв'язку вже не було - російські індекси почали рости після тижневої депресії", - відзначив Пшенічкін.
"Наприкінці дня й український ринок почав відігравати падіння, тому що з'явилися позитивні результати ВВП США. А так падіння індексу ПФТС могло скласти і 7%", - розповів трейдер ІК "Ренесанс Капітал Україна" Вадим Самар. Втім, учора індекс ПФТС впритул наблизився до психологічної позначки 500 пунктів, що може бути пройдена вже в найближчі дні.
Нагадаємо, рекордне зростання індексу ПФТС у минулому році - на 135% - стартував з позначки 498,86 пункту, зафіксованої 29 грудня 2006 року, а після 10 січня 2007 року він не опускався нижче 500. "Ще плюс-мінус 5% - і український ринок намацає 'дно'. Але зараз пішли непогані новини з американського та російського ринків. Не думаю, що ринок упаде нижче рівня цієї підтримки", - говорить генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.
Тим часом торговці побоюються, що восени тренд ринку не зміниться, адже нерезиденти не готові до поновлення інвестицій в Україну. "Зростання може початися тільки наприкінці року", - вважає Олег Шипанюк. Але і з наступного року західні інвестфонди знизять свої ліміти на Україну, упевнений заступник торговельного департаменту ІК Dragon Capital Денис Мацуєв. "Нерезиденти налаштовані не дуже оптимістично, але в той же час люди готові інвестувати в наш ринок.
Це будуть найризиковіші фонди з невеликими сумами. Приміром, фонди, які володіють порядку $200-300 млн, будуть за тиждень виділяти $200 тис., що у два рази менше, ніж було під час торішнього зростання українського ринку". Наприкінці вересня повинні з'явитися попередні результати американських банків за III квартал, і, якщо будуть оголошені чергові списання, індекс може просісти ще нижче, відзначив Володимира Грищенко. "Раніше говорили, що індекс не впаде нижче 1000, потім нижче 900, але якщо ситуація на зовнішніх ринках не зміниться, індекс ПФТС може впасти і до 400 пунктів", - сказав він.
За словами Вадима Самара, до кінця року лише при сприятливій зовнішньополітичній ситуації в країні індекс упаде не більше ніж на 5-10%: "Хоча може бути і зростання, тому що український ринок досить подешевшав - рано чи пізно з'являться покупці, що підніме ринок на 10%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас