Кабмін надасть Укрспирту статус держслужби — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін надасть Укрспирту статус держслужби

103
Уряд має намір ліквідувати держконцерн Укрспирт. Замість нього буде створена державна служба Укрспирт, що зможе сама розподіляти обсяги виробництва між спиртовими заводами, не погоджуючи їх з Державною податковою адміністрацією (ДПАУ), пише Коммерсантъ-Украина в статті Спирт поставлять на службу уряду.
Проти цієї ініціативи вже виступили Мінфін і сама ДПАУ, але в Мінагрополітики впевнені, що документ буде прийнятий найближчим часом - його ініціатором є перший віце-прем'єр Олександр Турчинов.
"Раніше обласні об'єднання Укрспирту займалися заготівлею сировини для підприємств та експортною діяльністю, але останні кілька років ці функції виконував 'Укрспирт'", - пояснив газеті заступник голови Укрспирту Петро Бойко.
Він вважає, що після ліквідації об'єднань на місцях будуть створені представництва Укрспирту, штат яких не буде перевищувати дві-три людини.
Найбільш кардинальною зміною, передбаченою документом, є передача Укрспирту в статусі держслужби права розподіляти спирт між суб'єктами господарювання і контролювати разом із ДПАУ його використання. Дотепер ці функції здійснювала ДПАУ.
"Але процедура узгодження із ДПАУ забирає багато часу", - відзначив пан Бойко.
У той же час, заступник міністра агрополітики Іван Демчик каже, що розробити постанову про реорганізації Укрспирту доручив Мінагрополітики перший віце-прем'єр Олександр Турчинов на початку серпня на засіданні, присвяченому питанням розвитку спиртової галузі.
"Упевнений, що проект постанови буде затверджений урядом - через два-три тижні він буде розглянутий на засіданні комітету з питань економічної політики Кабінету міністрів", - сказав пан Демчак, уточнивши, що Мінагрополітики підтримує реорганізацію спиртової галузі.
Крім того, у листі до Мінагрополітики Мінфін запевняє, що передача Укрспирту таких повноважень приведе до дублювання функцій, які виконують ДПАУ і Держстандарт, а також до необґрунтованих розтрат бюджетних коштів.
У ДПАУ вважають, що це загрожує знищенням системи держконтролю в спиртовій галузі і скороченням надходжень у бюджет.
У випадку реорганізації Укрспирту горілчаникам буде складніше впливати на концерн за допомогою Антимонопольного комітету, вважає керуючий партнер юридичної компанії Волков і партнери Олексій Волков.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас