Експерти: Нічийні землі в країнах, що розвиваються, користуються великим попитом у інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Нічийні землі в країнах, що розвиваються, користуються великим попитом у інвесторів

Аграрний ринок
347
На світовому ринку протягом останнього року відзначається стрімке подорожчання енергоносіїв і продуктів харчування. Збільшення цін на продовольство та паливо вже привело до побоювань відносно прийдешньої паливної та продовольчої кризи, передає Reuters.
У зв'язку з цим останнім часом різко виріс попит на земельні ділянки, особливо на землю, що знаходиться вдалині від великих міст і промислових зон. Причому експерти відзначають, що в найближчому майбутньому вільні земельні ділянки можуть стати предметом досить напруженої боротьби.
"Нічийна земля, а також ділянки, розташовані вдалині від великих міст, зараз користуються величезною популярністю. Зараз на ці землі претендують гірничодобувні, лісозаготівельні і біопаливні компанії. Причому влада таких країн, як, наприклад, Ліберія, найчастіше не має нічого проти. Для неї це непогана можливість збагатитися", - відзначає представник американської екологічної організації Rights and Resources Initiative Енді Уайт.
Варто відзначити, що основною причиною повального захоплення інвесторів нічийними землями стало стрімке подорожчання продуктів харчування та палива. Тим більше не можна забувати про те, що в країнах, що розвиваються, земельні ділянки найчастіше набагато дешевші, ніж у розвинених. "Купувати землю в країнах, що розвиваються, зараз дуже вигідно", - підтверджує менеджер хеджевого фонду Eclectica Джордж Лі, при цьому додаючи, що в Уругваї гектар землі коштує порядку 3 тис. дол., у той час як, наприклад, у Великобританії - більше 20 тис. дол.
Свою роль відіграє і боротьба, що набирає обертів, із глобальним потеплінням, оскільки вона робить особливо привабливими альтернативні джерела енергії, такі як біопаливо. Однак практично все чисте паливо виробляється із продуктових урожаїв, зокрема з пальмової олії, цукру та зернових культур. Відповідно, чим більше виробляється біопалива, тим більша потреба в нових землях, відзначають учасники ринку.
Все більшу зацікавленість у земельних ділянках і сільгоспугіддях проявляють і великі інвестори, такі як інвестбанки та відомі хеджеві фонди. Наприклад, один із найбільших у світі інвестиційних банків - Morgan Stanley - уже купив декілька сільгоспплощ в Україні, що є одним з основних постачальників зернових культур. Та й Barclays Capital всерйоз задумався про таке придбання. "Зараз є відмінна можливість отримати непоганий прибуток. Природно, ми не збираємося залишатися за бортом", - відзначає представник Barclays Capital Роджер Джонс.
Більшість хеджевих фондів також розглядають цю можливість як відмінний спосіб відгородити свій капітал від волатильності на світових ринках та отримати гарний прибуток. Наприклад, BlackRock є саме одним з таких інвестфондів, які активно вкладають капітал у сільськогосподарські угіддя. "Фермерські землі в найближчі 10 років стануть відмінним джерелом доходу", - упевнений інвестор Джим Роджерс.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас