"Кавказька" незалежність обвалила український фондовий ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Кавказька" незалежність обвалила український фондовий ринок

Фондовий ринок
1696
Індекс ПФТС продовжує своє падіння - тільки за вчорашню торговельну сесію він знизився на 4,8%, до 543,6 пункту. На таких рівнях український фондовий ринок перебував ще на початку 2007 року.
У всьому винен грузино-російський конфлікт
Експерти такий обвал пояснюють по-різному. З одного боку, продовжує штормити світові фінансові ринки, що сприяє активному виходу інвесторів з більшості ліквідних паперів українських емітентів.
"Ф'ючерси на американські індекси продовжують падати. Наприклад, вчора біржа ще не відкрилася, а вартість ф'ючерсів на індекс Dow Jones вже впала на 37 пунктів (0,3%). Ми повторюємо цю динаміку", - пояснює брокер інвестиційної компанії "Конкорд Капітал" Алена Дегрик.
Правда, основний вплив на ціни акцій українських компаній зараз робить грузино-російський конфлікт. "Визнання президентом Росії незалежності Південної Осетії та Абхазії, звичайно ж, вплинуло на ринок. Це насамперед політичний конфлікт. Інвестори в усьому світі звикли звертати увагу на слова політиків. Політична напруженість у регіоні відіграє важливу роль у прийнятті інвесторами рішень", - говорить керівник торговельного відділу інвесткомпанії "Арт-Капітал" Олексій Домашенко.
Не додає аналітикам оптимізму й активна позиція України в цьому протистоянні. "Можливі наслідки для нас - від втягування України в конфлікт і до негативних результатів переговорів по газу, закриття російського ринку з певних груп товарів або сировини", - пояснює керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії "Он-лайн капітал" Микола Кожар. За його словами, масла у вогонь підливають спекулятивні дії великих гравців українського фондового ринку на тлі очікуваної "різкої реакції Заходу" на конфлікт у Грузії.
"Цей стан спекулянтів. Інвесторів практично немає, залишилися одні торговці, які між собою вирішують, від яких акцій позбутися, а які притримати. Це стосується й нашого, і російського фондових ринків", - говорить управляючий портфелем цінних паперів компанії "Укранет" В'ячеслав Бурлака.
Зростання не передбачається
Врятувати вітчизняний ринок акцій від ще більш сильного обвалу, за словами фахівців, може або масштабна інтервенція держави, або викуп своїх паперів самими емітентами.
А поки що, за найоптимістичнішими прогнозами, під кінець року індекс ПФТС навряд чи досягне 600 пунктів. До речі, ще півтора місяця тому прогнози українських аналітиків рябили оптимізмом - всі сподівалися, що з початком осені ринок встане й до кінця року якщо й не встановить черговий рекорд, то тисячу пунктів вже точно "проб'є".
"Навряд чи економіка зможе переварити всі наслідки кредитної кризи. Індекс ПФТС на кінець року залишиться в межах 500-600 пунктів", - прогнозує Домашенко. "Менше 500 пунктів індекс не впаде. Швидше за все, дійде до 550", - вважає керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії "Мілленіум Капітал" Богдан Кочубей.
А от у компанії "Укранет" перспективи фондового ринку України оцінюють набагато песимістичніше. "Я припускаю, що зниження продовжиться до 380 пунктів протягом півроку. А в першому кварталі 2009-го індекс встановиться біля оцінки в 400 пунктів", - думає В'ячеслав Бурлака.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас