Мінфін заплатив, скільки сказали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін заплатив, скільки сказали

Фондовий ринок
487
На аукціоні в понеділок Мінфіну все-таки вдалося залучити гроші від продажу ОВДЗ. Заради успіху йому довелося піти на поступки. На продаж були виставлені короткострокові (до року) облігації, які останній раз торгувалися в 2004 р. Також Мінфін різко збільшив прибутковість по всіх паперах.
"Ми вважаємо, що шанси Мінфіну на успіх у дорозміщенні короткострокових облігацій під сумнівом. На вторинному ринку одні з найбільш ліквідних паперів, які будуть погашатися в грудні, торгуються із прибутковістю 11%. Щоб заслужити прихильність інвесторів, Мінфіну доведеться піти ще на одну поступку і знизити ціни на короткострокові папери настільки, щоб прибутковість по них виявилася для ринку на рівні 10-11% річних", - відзначив напередодні аукціону представник компанії "Інвестиційний капітал Україна" Олександр Вальчишен.
У цей понеділок Мінфін виставив прибутковість семи- і дев'ятимісячних паперів на рівні 11,4%, трирічних - 12%. По ОВДЗ терміном 20 місяців він пропонував 11,8%, але охочих не знайшлося. "У нас проходили попередні консультації, і цього разу пропозиції, які висловлювалися до аукціону, були враховані", - пояснив заступник міністра фінансів Володимир Литвин.
Цього разу були продані семимісячні папери на 59 млн. грн., дев'ятимісячні - на 60 млн. грн., і трирічні - на 19 млн. грн. За словами пана Литвина, всі облігації були розміщені серед комерційних банків. Як елемент управління ліквідністю ОВДЗ завжди були цікаві для банків, припустив заступник міністра. Відомо, що в наступний понеділок банкам будуть пропонуватися ті ж інструменти, що й у цей. "Ми будемо консультуватися з учасниками ринку, щоб довідатися, який може бути інтерес, як пожвавити ринок і зробити параметри випусків більш реалістичними. Попит буде визначати, яку пропозицію ми станемо давати" ,- відзначив чиновник.
Банки неоднозначно відреагували на укорочування та подорожчання ОВДЗ. "Для банків, що опираються на національний капітал, цінові рівні, установлені Мінфіном для державних облігаційних позик, об'єктивно не дозволяють забезпечувати позитивну маржу на залучений капітал", - відзначив представник "Родовід Банку" Михайло Литвин.
"Популярність ОВДЗ пояснюється можливістю одержати рефінансування НБУ, передавши їх у заставу, і високою ліквідністю паперів, що, втім, частково визначається першим фактором. Термін же сім місяців більш-менш проглядається і піддається хоча б грубому прогнозуванню. У той же час прибутковість (10-12% річних), пропонована на первинних аукціонах Мінфіну, перебуває далеко від ринкових рівнів (13-15% річних), тому ми поки не очікуємо великого попиту на ОВДЗ із боку банків та інвесторів", - відзначив представник "Райффайзен Банку Аваль" Сергій Швець.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас