Українські банки охороняються абияк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські банки охороняються абияк

Кримінал
914
У першій половині 2008 року грабіжниками було скоєно 52 напади на українські банки. Це більше, ніж за весь 2006 рік. В 2007 році в Міністерстві внутрішніх справ нарахували 88 таких випадків. Головна причина розгулу бандитів - слабка охорона банків, а в деяких випадках - повна її відсутність.
Наприкінці лютого набула чинності постанова НБУ, де прописувалися вимоги та умови, які банки повинні виконати для забезпечення безпеки своїх структурних підрозділів.
"Дело" вирішило з'ясувати, як після закінчення півроку виконуються умови даної постанови. Відповідно до легенди, у клієнта є старий родич, що хоче покласти пристойну суму на депозит, але при цьому боїться, що банк можуть пограбувати (адже останнім часом це не рідкість). А пояснити старому, що пограбування одного або навіть 5 відділень банку на платоспроможності фінустанови ніяк не відіб'ються (тому що основні запаси готівки і матеріальних цінностей зберігаються в центральних сховищах), практично нереально. Тому, мовляв, і цікавимося, чи добре охороняється відділення.
Невидима охорона
Першим кореспондент відвідав відділення Укрсиббанку (вул. Попудренка, 18). На вікнах і вхідних дверях установи красувалися металеві ґрати. Приміщення усередині маленьке - відразу біля входу розташовані столи для обслуговування клієнтів і каса. Охоронців видно не було.
Пояснивши суть питання співробітникові банку і поцікавившись наявністю охорони, журналіст почув у відповідь: "Охоронця в нас немає. Але безпека вашим грошам забезпечена. Відділення гарно охороняється, а на випадок чого ми скористаємося "тривожною кнопкою" для виклику міліції". Проблема, щоправда, полягала в тому, що до приїзду міліції грабіжник може успішно зникнути, тим більше що втекти є куди - місце людне (відділення знаходиться біля ринку, та й метро близько).
За коментарями журналіст звернувся в департамент безпеки Укрсиббанку. На питання, чому у відділенні відсутній охоронець, заступник начальника цього департаменту Сергій Тарасов дав лаконічну відповідь: "Я думаю, що положення Нацбанку ми беззастережно виконуємо".
Поруч (за тією ж адресою) в одному з під'їздів знаходиться відділення Правекс-Банку. Перше, що впало в око, - відсутність металевих ґрат на вікнах. Та й охоронця в приміщенні не спостерігалося. Розповівши історію про дідуся, журналіст почув у відповідь стандартні запевняння, мовляв, відділення охороняється добре. "А чому охоронця немає?" - допитувався журналіст. "У нас тут все добре охороняється!" - уже більш твердим тоном відповіла дівчина, зробивши вигляд, що зайнята.
Заступник голови правління Правекс-Банку Дмитро Ценькуш, до якого журналіст звернувся за коментарями, запевнив, що охорона у відділенні була, але кореспондент міг її не помітити. "Існує кілька підходів до організації того чи іншого виду охорони. Наприклад, у деяких відділеннях можна побачити людей у камуфляжній формі. Є відділення, де на перший погляд вам може здатися, що фізична охорона відсутня, тому що всі співробітники одягнені в цивільне. Банки самостійно вибирають політику безпеки, що багато в чому повинна якщо не допомагати, то хоча б не заважати бізнес-процесам", - пояснив він.
Ґрати на вікнах - це неестетично
Зовсім недалеко від "Правекса" розташоване відділення Укрпромбанку. У центрі невеликого приміщення (до речі, теж без ґрат на вікнах) дівчина за столом перебирала якісь папери, а поруч із нею сидів чималих розмірів чоловік. "Напевно, охоронець", - подумав журналіст. Виявилося, що клієнт. На питання, чи не бояться працівники фінустанови, що за відсутності охорони і з вікнами без ґрат вони можуть стати легкою здобиччю грабіжника, фахівець заперечила: "А чого це нас грабувати повинні? До того ж у нас є спеціальна кнопка для виклику охорони".
Голова правління Укрпромбанку Олександр Солтус пояснив, що ґрати на вікна не ставлять, оскільки це не зовсім естетичне видовище, а присутність озброєної охорони у відділенні взагалі може налякати клієнтів. "Але що стосується охоронця, то напевно він у момент вашого приходу просто вийшов", - припустив банкір.
Наступним здавав іспит ПриватБанк (вул. Будівельників, 14/38). У цій установі, як й у більшості вже відвіданих, звична картина: вікна без ґрат, а відділення - без фізичної охорони. На питання клієнта-журналіста, як забезпечується безпека відділення, співробітниця банку відповіла: "У нас ведеться спостереження. Нічого не бійтеся. Приносьте паспорт, ідентифікаційний код і гроші, а все інше ми вам забезпечимо".
Аналогічна ситуація і в Альфа-Банку - охорона "кульгає", але зате сервіс на гарному рівні. Незважаючи на величезну кількість клієнтів, до кореспондента відразу ж підійшла дівчина і запропонувала свою допомогу. На питання: "А як тут у вас із охороною?" співробітниця запевнила, що все нормально. "Просто саме в цей момент охоронець кудись вийшов", - спробувала викрутитися вона.
Відповідно до Постанови НБУ № 493 "Про вимоги щодо технічного стану та організації охорони приміщень банків України", банки зобов'язані:
забезпечити наявність охорони в стандартних відділеннях, де є касовий вузол і проводяться операції з готівкою;
забезпечити захист вікон перших цокольних поверхів металевими ґратами, ударостійким (броньованим) склом;
мати підтвердження (сертифікат) відповідності на всі матеріали, що застосовуються для забезпечення безпеки;
погодити порядок взаємодії керівника банку з територіальним органом Міністерства внутрішніх справ при виникненні екстремальних ситуацій.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас