Росіяни ігнорують українські порти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росіяни ігнорують українські порти

Казна та Політика
2429
Росія згортає торговельне співробітництво з Україною. На хвилі урядового гасла: "Російські вантажі - у російські порти" країна скорочує обсяги транзиту через українські порти.
Так, обсяги перевалки російських вантажів через порти України і Балтії вперше за кілька років знизилися в першому півріччі 2008 року на 2,1%.
За словами віце-прем'єра Росії Сергія Іванова, до кінця цього року в експлуатацію будуть здані великі перевантажувальні комплекси в російських Усть-Лугу, Ваніно і Пригородноє. Ці порти, здатні переробляти до 56 мільйонів тонн вантажів на рік, і будуть покликані замінити українських і балтійських партнерів.
Вітчизняні морпорти по-різному реагують на таку політику. Екс-директор "Укрморпорту" Сергій Климов розповів "Делу", що в транзиті практично всіх великих українських портів присутня частка російського вантажу. "Робота порту "Південного" практично повністю побудована на російському вантажі. За всіма законами логістики, він для них найбільш привабливий", - пояснює Климов.
Представники українських торговельних портів заявляють, що скорочення російського транзиту на них не вплине, а буде скоріше невигідно самій Росії. "Російські вантажі, які йдуть через українські порти - вимушені. Економічно невигідно вантаж, скажімо, з Ізраїлю везти в російські порти по Балтійському морю", - пояснили "Делу" в Одеському порту.
За офіційними даними, обсяги російського вантажного експорту через порт Одеси в 2008 році істотно знизився: з 1,66 мільйона сухих вантажів за 2007 рік до 257 тисяч тонн за 7 місяців року поточного. У той же час, за словами співробітника Одеського порту, збитків порту це не приносить. "Вантажопереробка в нас збільшується - щомісяця ми ростемо в порівнянні з 2007 роком. Тобто російські вантажі не роблять особливого впливу на нашу продуктивність, незважаючи на те, що їх експорт уже впав", - упевнені в порту.
У свою чергу, заступник начальника Миколаївського порту Сергій Колтипін стверджує, що на даному етапі спрогнозувати наслідки від скорочення для порту важко. "Ми працюємо з російським вугіллям, але я не думаю, що по ньому скоротяться обсяги. Це не високотарифний товар - битися за нього ніхто не буде", - вважає Колтипін. Зараз російський транзит Миколаївського порту становить орієнтовно 20% від усього вантажообігу підприємства.
152 мільйона тонн іноземних вантажів обробили українські порти в 2007 році.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас