Західні експерти: США не зможуть серйозно покарати Росію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні експерти: США не зможуть серйозно покарати Росію

Казна та Політика
1154
Західні експерти вважають, що США не зможуть серйозно покарати Росію за визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії, оскільки потребують допомоги Москви для вирішення ядерних проблем в Ірані та Північній Кореї.
Вашингтон може спробувати не допустити Росію в міжнародні інститути - наприклад, у Світову організацію торгівлі, однак аналітики вважають, що Москву це мало збентежить.
"Країна, що не побоялася ввірватися на територію Грузії і відрізати частину її території, навряд чи буде налякана (погрозами) СОТ або "Великої вісімки". Вони вже минули цю стадію", - цитує Reuetrs думку аналітика Центру стратегічних і міжнародних досліджень Януша Бугайського.
На думку Бугайського, у Вашингтона на руках залишаються такі карти, як прийняття в НАТО України та Грузії і підтримка сепаратистських рухів усередині Росії - наприклад, у Чечні. "Я не говорю, що нам треба їх підтримувати (сепаратистські сили), я просто вважаю, що це один з варіантів, якщо Росія грає в брудні ігри, нам не варто поводитися, як пай-хлопчикам. Це не чаювання у вікарія", - сказав Бугайський.
На думку президента Центру Ніксона у Вашингтоні Димитрія Саймса, якщо Вашингтон накладе санкції на Москву, він ризикує одержати відповідний удар - відмову Росії від нових санкцій стосовно Ірану. Саймс вважає, що Москва також може пошукати прихильників в інших регіонах. "Якщо вони відчують, що орієнтуватися на Захід більше не доводиться, вони будуть шукати друзів, де тільки зможуть, починаючи з Тегерана і Каракаса", - вважає експерт.
Однак Саймс вважає, що Вашингтон з Росією можуть діяти за "формулою Косово", тобто закріпити в угоді свою незгоду щодо статусу Абхазії та Південної Осетії, поки Москва повністю не виведе свої війська із грузинської території. Після періоду охолодження у відносинах Вашингтон може спробувати їх налагодити, оскільки Захід зацікавлений у співробітництві з Росією - наприклад, у сфері контролю над озброєннями, сказав Саймс. "Спроба прострелити собі праву ногу через те, що ліва вже поранена - не дуже вдала політика", - сказав він.
Чарльз Капчен з Ради зовнішньої політики США, у свою чергу, вважає, що визнання Москвою незалежності Абхазії та Південної Осетії є відповіддю на визнання Заходом Косово. При цьому, на думку Капчена, Москва настільки незграбно повелася відносно Закавказзя, що це може тільки об'єднати західні країни в бажанні так чи інакше покарати Росію. "Думаю, що всі зійдуться на думці, що Росія переступила межі дозволеного і її настав час зупинити", - сказав він.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас