Ющенко: Україна може підвищити для ЧФ РФ орендну плату за базу в Севастополі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко: Україна може підвищити для ЧФ РФ орендну плату за базу в Севастополі

Казна та Політика
336
Київ на переговорах з російською стороною може підняти питання про підвищення щорічної орендної плати за базу в Севастополі для Чорноморського флоту РФ, що останні роки становить близько 100 млн дол.
З такою заявою виступив Президент України Віктор Ющенко, передає Reuters.
"Безумовно, я хотів би, щоб ми виконали угоду, якою передбачається дислокація російського Чорноморського флоту до 2017 р., це - обов'язок України, ми повинні бути передбачуваними партнерами, але для того, щоб це перебування для України було комфортним, прозорим, зрозумілим, нам треба зробити багато в режимі, процедурах перебування Чорноморського флоту в Севастополі, включаючи, безумовно, питання, що стосуються орендної плати, нових фінансових умов", - додав він.
За словами Ющенка, поточна вартість оренди визначалася в момент, коли в Україні та Росії земля оцінювалася по нульовій ставці. Також глава держави відзначив, що більшість активів, які використовуються російськими військовими підрозділами, взагалі не враховувалися як активи, за які необхідно платити.
Напередодні екс-міністр оборони, голова Комітету Верховної Ради з питань безпеки та оборони Анатолій Гриценко повідомив, що буде наполягати на тому, щоб РФ починаючи з 2009 р., платила за оренду бази в Севастополі грішми і за ринковими цінами. У свою чергу Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк у квітні ц.р. підкреслював, що Україна буде виконувати угоди по ЧФ, додавши, що "не може бути навіть питання про перегляд ціни оренди бази".
Нагадаємо, відповідно до договору, що був підписаний в 1997 р., Росія орендує частину території Севастополя для розміщення головної бази Чорноморського флоту на 20 років - до 2017 р., списуючи щорічно 97,75 млн дол. із суми державного боргу України перед Росією.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас