Банкам США і Європи доведеться погасити облігації на мільярди доларів найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам США і Європи доведеться погасити облігації на мільярди доларів найближчим часом

371
Американські і європейські банки, уже обтяжені вагою збитків і побоюваннями щодо стану їхнього фінансового здоров'я, зустрілися з новими труднощами - виплатами сотень мільярдів доларів по боргах, пише The Wall Street Journal.
В 2006 році банки активно використовували для залучення коштів облігації із плаваючою процентною ставкою. Значна частина цих паперів, термін обігу яких звичайно становить два роки, повинна бути погашена найближчим часом при тому, що зараз банки ледве можуть одержати свіжі гроші. Це підштовхує їх до продажу активів, жорсткості конкуренції за залучення коштів на депозити та випуску нових дорогих боргів.
Період погашень облігацій із плаваючою процентною ставкою почнеться в наступному місяці, на який припадає виплата на суму $95 млрд.
За оцінкою аналітика J.P.Morgan Chase & Co. Алекса Ровера, фінансові інститути до кінця 2009 року повинні будуть погасити ноти із плаваючою процентною ставкою та інші середньострокові облігації обсягом $787 млрд. Це приблизно на 43% перевищує виплати за попередні 16 місяців.
Цей факт підкреслює, що кредитна криза, що ввійшла вже в другий рік свого існування, не завершиться незабаром ні для банків, ні для економіки в цілому, відзначається в статті.
"Проблема зараз виросла в порівнянні з тим, що було в першому півріччі цього року, і вона, імовірно, збережеться принаймні дев'ять місяців", - вважає кредитний аналітик Societe Generale Гай Стіер.
До кінця 2008 року такі великі банки, як Goldman Sachs Group, Merrill Lynch, Morgan Stanley, Wachovia та HBOS, повинні погасити облігації із плаваючою процентною ставкою на суму не менше $5 млрд кожний.
Ставки при продажі нових паперів істотно виросли за останній рік. Якщо в липні 2007 року облігації із плаваючою процентною ставкою розміщувалися під LIBOR плюс на 0,02 процентного пункту, то зараз спред становить для деяких банків уже не менше 2 процентних пунктів.
Федеральна корпорація зі страхування депозитів (Federal Deposit Insurance Corporation, FDIC) у вівторок заявила, що список проблемних банків, яким загрожує ризик банкрутства, до кінця червня виріс до 117 з 90 наприкінці березня. Голова FDIC Шейла Баїр заявила, що корпорація може позичити гроші в міністерства фінансів США напередодні очікуваної хвилі краху банків.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас