Експерти: Нова програма реформування ЖКГ може дати ефект лише у далекій перспективі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Нова програма реформування ЖКГ може дати ефект лише у далекій перспективі

107
Рейтингове агентство "Кредит-рейтинг" вважає, що у разі прийняття програми реформування житлово-комунального господарства України до 2012 року, проект якої було представлено в липні 2008 року, ефект від її реалізації можна очікувати лише у далекій перспективі. У найближчій перспективі програма реформування ЖКГ не створить умов для поліпшення фінансово-економічного стану галузі і оновлення основних фондів житлово-комунальної інфраструктури.
На думку старшого фінансового аналітика відділу муніципальних рейтингів агентства "Кредит-рейтинг" Олега Луценка, розробка програми реформування ЖКГ не в останню чергу пов'язана зі збільшенням обсягу кредитів, що залучаються комунальними підприємствами на оновлення і розвиток житлово-комунального господарства, і, відповідно, зростанням консолідованого боргу муніципалітетів. Зазначений проект передбачає зміни як в інституційному забезпеченні функціонування інфраструктури галузі, так і в перегляді підходів до фінансування проектів оновлення житлового фонду і комунальної інфраструктури.
Одним з основних механізмів фінансування оновлення основних фондів галузі, відповідно до програми, буде здешевлення кредитів, що залучаються на інвестиційні проекти розвитку житлово-комунального господарства (на ці цілі планується направити близько 40% від суми бюджетних коштів, передбачених на фінансування програми).
Решту коштів буде вкладено в реалізацію пілотних проектів у сфері оновлення житлового фонду і комунального господарства. Крім того, згідно з проектом програми, умовами отримання дешевих позикових ресурсів є відсутність заборгованості комунальних підприємств із заробітної плати і наявність достатнього обсягу оборотних коштів для забезпечення поточної діяльності.
Проте, відсутність механізму розрахунку достатнього обсягу оборотних коштів створює нечіткість у підходах до надання бюджетної підтримки підприємствам галузі.
Поліпшення фінансово-економічного стану підприємств планується здійснити шляхом своєчасного перегляду тарифів на житлово-комунальні послуги, чому повинно сприяти створення Національної регулювальної комісії на монопольних ринках комунальних послуг. Проектом програми передбачено створення такого органу влади, але це станеться після розробки змін до Конституції України у 2009 році і прийняття низки інших нормативно-правових актів, що ставить реалізацію програми в залежність від графіку роботи парламенту.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас