У ФРС нема єдності щодо термінів підвищення ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ФРС нема єдності щодо термінів підвищення ставки

Валюта
243
Більшість членів керівництва Федеральної резервної системи (ФРС) прогнозують слабке економічне зростання і зниження темпів збільшення споживчих цін у США; у рядах банкірів поки немає єдності думок щодо того, наскільки реальна інфляційна загроза.
Як свідчить протокол серпневого засідання Комітету відкритих ринків, на якому було ухвалено рішення про збереження вартості кредитів ФРС на рівні 2%, керівники американського ЦБ вважають можливим підвищення процентних ставок для стримування інфляції, однак рішення відносно часу такого підвищення поки немає.
"Члени (Комітету) у цілому очікували, що наступним кроком може бути посилення" політики ФРС, говориться в протоколі, опублікованому із традиційним 3-тижневим лагом. Відповідно до документа, час і масштаб такого посилення будуть залежати від економічної і фінансової ситуації та прогнозів її розвитку.
Члени Комітету констатували ослаблення ринку праці в США, збереження напруженості на фінансовому ринку. На їхню думку, ці фактори будуть продовжувати негативно впливати на темпи економічного зростання в США протягом найближчих кварталів.
"Крім того, члени (Комітету) бачать можливість погіршення цього прогнозу, особливо з урахуванням можливого подальшого погіршення умов на фінансовому ринку", - свідчить протокол.
Багато учасників засідання відзначали, що нинішні процентні ставки в США не такі вже й низькі, з огляду на підвищену вартість запозичень для компаній і споживачів і зниження доступності кредитів.
Відповідно до протоколу, пише The Wall Street Journal, можна сказати, що деякі члени Комітету розійшлися в поглядах відносно ступеня небезпеки інфляційної загрози і рівня негативного впливу на економіку з боку фінансового ринку.
Так, одні банкіри висловлювали побоювання, що обмеженість доступу до кредитів може ускладнити ситуацію на житловому ринку і привести до подальших обмежень із боку кредиторів. Інші ж говорили, що нинішня ситуація типова для періодів рецесій.
Щодо інфляції заклопотаність викликає можливість укорінення в суспільстві високих інфляційних очікувань. У той же час деякі банкіри говорили, що ця небезпека знижується.
Однак у цілому керівники ФРС були менш упевнені в ризиках для економічного зростання і більше стурбовані інфляційною небезпекою, пише Financial Times.
У той же час на засіданні були представлені песимістичні оцінки відносно перспектив економіки США. Прогноз показників зростання ВВП на друге півріччя 2008 р і 2009р був знижений.
Відповідно до вівторкових котирувань ф'ючерсів, передає агентство Bloomberg, трейдери оцінювали ймовірність збереження без змін процентних ставок ФРС аж до кінця року на рівні 78%, хоча ще місяць тому шанси на це становили близько 25% і ринок очікував підвищення вартості грошей уже в 2008 р.
Протокол ФРС підтвердив, що поки, на перспективу кілька місяців, ЦБ має намір продовжувати тримати паузу; консенсусу відносно необхідності зміни його політики поки не сформувалося.
У недавньому виступі голови ФРС Бена Бернанке курс ЦБ був підтверджений. Падіння вартості сировини, стабільний долар та уповільнення економічного зростання повинні привести до уповільнення інфляції, зростання економіки США буде нижчим від потенційно можливого протягом деякого періоду часу, заявив він.
За його словами, ФРС має намір "досягти цінової стабільності в середньостроковій перспективі і буде діяти так, як необхідно для одержання цього результату".
З вересня 2007 року базова ставка ФРС, що становила тоді 5,25% річних, знижувалася 7 разів, щоб підтримати економічне зростання у США в умовах кризи на житловому та фінансовому ринках. Однак потім фокус членів Комітету став зміщатися убік інфляційних ризиків. На засіданні 25 червня ЦБ уперше зберіг ставку без змін і дав зрозуміти, що наступним його кроком - хоча це і не є питанням найближчого майбутнього - може бути підвищення процентних ставок. Аналогічне рішення було прийнято Комітетом 5 серпня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас