ING позбувся лідерства — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ING позбувся лідерства

800
Сайт cbonds.info опублікував черговий рейтинг інвестиційних банків країни. За підсумками першого півріччя, кращим організатором випусків облігацій став "Райффайзен Банк Аваль", а перше місце серед андеррайтерів зайняв Укрсоцбанк.
Останній зайняв місце "ING Wholesale Banking Україна", що до цього довгий час займав лідируючі позиції в сегменті банків, що працюють із випусками облігацій.
Перша п'ятірка організаторів виглядає так: "Райффайзен Банк Аваль", Укрсоцбанк, "ING Wholesale Banking Україна", Укрсиббанк та "Альфа-банк Україна". Кращими андеррайтерами визнані Укрсоцбанк, "ING Wholesale Banking Україна", "Райффайзен Банк Аваль", "Трійка Діалог Україна" і "Перший Інвестиційний Банк".
В обох рейтингах фігурували ті самі випуски, однак обсяги напроти них стояли різні. Це пояснюється особливою методикою підрахунку лідерства.
"При складанні рейтингу андеррайтерів на cbonds.info ураховуються тільки розміщені облігації. Наприклад, ми випустили облігацій на 100 млн. грн., але реально продали на 50 млн. грн. Тоді ми в рейтингу організаторів відіб'ємося з 100 млн. грн., а в рейтингу андеррайтерів - з 50. Це основна відмінність між цими двома рейтингами. У цілому поняття андеррайтера та організатора дуже близькі. На практиці потрібно уважно дивитися і на кількість випусків, і на те, хто виступав емітентом, і на інші параметри. Реально андеррайтер - це той, хто ближче до грошей, а організатор може і не брати на себе відповідальність за платежі", - відзначив керівник управління інвестиційно-банківських послуг Укрсоцбанку Ерік Найман.
В cbonds підтвердили, що в рейтингу організаторів ураховувалися всі ринкові випуски, які почали розміщатися у звітному періоді. А рейтинг андеррайтерів показав, які обсяги були реально розміщені в цьому періоді.
"Основний критерій включення випуску в рейтинг - його публічність, щоб люди могли зайти і подивитися параметри випуску, у тому числі в нас на порталі. Неринкові випуски не враховуються", - розповів начальник інформаційно-аналітичного департаменту ТОВ "Сбондс-Україна" Павло Мурга. Він відзначив великі зміни, які відбулися в першій половині цього року в порівнянні з рейтингом за 2007 р. Зокрема, у списку андеррайтерів змінився лідер, що домінував протягом останніх рейтингів.
Перше місце "ING Wholesale Banking Україна" зайняв Укрсоцбанк, що вийшов уперед за рахунок двох власних випусків. Саме тому його перемога багатьом здається суперечливою, визнав пан Мурга: "Багато хто хоче, щоб ми не враховували при складанні рейтингів власні випуски банків. Може, згодом ми не будемо цього робити. Але зараз ринок не такий великий. Крім того, спілкуючись із банкірами, ми прийшли до того, що і власні випуски треба розміщувати. Навіть незважаючи на те, що багато із цих випусків є технічними - майже всі папери часто викуповуються афілійованими структурами. Крім того, порушиться порівнянність даних. Інші гравці в минулі періоди розміщали багато власних випусків".
З інших змін - поява нових імен у п'ятірці лідерів. До цього кілька півріч перші місця втримували "ING Wholesale Banking Україна", Укрсиббанк, Альфа-банк та Укрсоцбанк. У цьому рейтингу з'явилися "Інвестиційний капітал Україна" (вихідці з ING), "Райффайзен Банк Аваль". "Увійшли в рейтинг "Трійка Діалог Україна" і "Перший Інвестиційний Банк". Вони не нові компанії взагалі, але це досить нові гравці на облігаційному ринку", - відзначив Павло Мурга.
Примітно, що "Перший Інвестиційний Банк" заробив своє місце за рахунок того, що брав участь в організації чотирьох випусків, усі з яких виявилися для розподільних компаній: Одеса-, Житомир-, Кіровоградобленерго і Севастопольенерго. Всі ці структури мають відношення до VS Energy - структури, пов'язаної з віце-спікером Держдуми Росії Олександром Бабаковим. Йому ж приписують контроль над "Першим Інвестиційним Банком". У всіх цих випусках співорганізатором виступав український Альфа-банк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас