Кабмін планує ввести мінімальні закупівельні ціни на пшеницю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін планує ввести мінімальні закупівельні ціни на пшеницю

Аграрний ринок
281
Уряд планує встановити мінімальну закупівельну ціну на фуражну пшеницю. Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко пообіцяла, що вона буде не нижчою 816 грн/т, тоді як середньоринкова становить 720-750 грн/т. Трейдери можуть і не купувати зерно за такою ціною, але тоді не варто розраховувати і на своєчасне повернення ПДВ, пригрозили в Кабміні.
Кабінет міністрів має намір установити мінімальну закупівельну ціну на фуражну пшеницю на рівні 816 грн/т, повідомила прес-служба уряду з посиланням на Юлію Тимошенко. Ця ціна істотно вища від середньоринкової: за даними консалтингового агентства AAA, зараз на внутрішньому ринку трейдери закуповують фуражну пшеницю за ціною 720-750 грн/т, а експортують (з доставкою в порт призначення) по $210-220/т (1018-1067 грн/т).
У суботу на урядовій нараді з питань удосконалення функціонування ринку зерна Тимошенко відзначила, що закупівля зерна за такою ціною буде сприяти поверненню ПДВ зернотрейдерам. Прем'єр не перший раз натякає трейдерам, що на швидке відшкодування ПДВ можуть розраховувати тільки ті, хто погоджується на умови уряду.
На початку серпня Юлія Тимошенко доручила Мінфіну, Мінагрополітики та ДПАУ погодити порядок прискореного відшкодування ПДВ зернотрейдерам, які купують продовольче зерно безпосередньо в сільгоспвиробників і за ціною не нижчою від встановлених Кабміном 1200 грн/т. "Tі, хто закуповує зерно не за такою ціною і не у виробників, будуть чекати повернення ПДВ довічно", - пообіцяла тоді Тимошенко.
Директор "ФА Інтертрейдинг-Україна" Олег Левченко називає дії уряду "неринковими методами, які не сприяють розвитку ринку зернових". За словами гендиректора компанії "Нібулон" Олексія Вадатурського, це може привести до зниження активності зернотрейдерів на ринку, а відповідно, і закупівельних цін на зерно: "Для експортерів зерна повернення ПДВ важливо, тому що він звичайно містить частину прибутку від експортних операцій".
Кабінет міністрів вимушено йде на такі заходи: в уряді побоюються різкого зниження цін на зернові у зв'язку з очікуванням рекордно високого валового врожаю зерна в Україні в нинішньому році. Очікуваний урожай цього року - 44 млн т, що майже на 50% перевищує показник минулого року (29,3 млн т).
Юлія Тимошенко в суботу доручила Мінагрополітики протягом двох днів провести інспекцію всіх українських елеваторів, тому що уряд одержує інформацію про відмови приймати зерно в аграріїв з метою змусити їх продати його за низькою ціною. Матеріали виявлених зловживань Кабмін має намір передати в Генпрокуратуру.
Але, за словами президента Асоціації фермерів і приватних землевласників Івана Томича, частина сільгоспвиробників не проти продавати трейдерам зерно за нижчими цінами, тому що їм необхідно погашати банківські кредити, а також виплачувати зарплату і готуватися до осінньої посівної кампанії.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас