Суд ухвалив вигідне рішення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд ухвалив вигідне рішення

Кредит&Депозит
2079
Белізська інвесткомпанія Starhill Limited домоглася від донецького суду призупинення дії постанови Нацбанку №171, що зобов'язує банки резервувати 20% від залучених з-за кордону коротких ресурсів.
У НБУ обіцяють оскаржити рішення суду, що виявилося вигідним всім банкам, здешевивши залучення ними іноземних депозитів і кредитів.
Юридична фірма "Ільяшов і партнери" учора повідомила, що 18 серпня у Ворошиловський районний суд Донецька звернулася ІК Starhill Limited (Беліз) з позовом до якогось громадянина України Віктора Ганькевича, що не виконав умови договору з розміщення $800 тис. на депозит одного з банків на 90 днів.
Ганькевич пояснив суду, що не міг виконати договір, тому що з 1 серпня постановою #171 від 18 червня Нацбанк зобов'язав українські банки резервувати не 4%, а 20% залучених від нерезидентів кредитів і депозитів на термін менше півроку. Відповідач обурений також тим, що НБУ, посилаючись на постанову №280 від 2005 року, не визнає інвестиційним внеском кошти нерезидентів на депозитах банків терміном менш ніж на рік.
На прохання Starhill Limited донецький суд у той же день на підставі "обґрунтованих доводів" заявника на забезпечення позову виніс визначення "заборонити відповідачеві і яким-небудь особам, включаючи банки та інші фінансові установи, ураховувати в поточній діяльності" норми постанов НБУ №171 і №280.
Крім того, він заборонив НБУ та іншим особам здійснювати контроль за виконанням цих вимог і застосовувати санкції до порушників. "Банки не будуть зазнавати збитків через непомірне резервування", - заявляють в "Ільяшов і партнери".
Проти прийняття постанови №171 виступав Український кредитно-банківський союз через побоювання "різкого падіння темпів зростання банківської системи, істотного зниження відрахувань у бюджет і розбалансування ринку кредитування". Після того як 16 липня Мін'юст повідомив про реєстрацію цієї постанови ще дев'ятим числом, Український кредитно-банківський союз заявив, що на 14 липня документ не був схвалений міністерством.
У Нацбанку готові заперечувати рішення донецького суду. "Метою позову було одержання саме такого забезпечення, - вважає заступник директора юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков.- Адже те, що на забезпечення вирішення фінансового питання однієї фізособи приймається рішення позбавити регулятора функцій виконання валютної політики, є абсолютно непорівнянними речами".
Тільки в II кварталі депозити нерезидентів до 90 днів склали 14,2 млрд грн. Але адвокат юрфірми Роман Марченко впевнений, що апеляційний суд Донецька залишить визначення в силі: "Ми надали суду достатню аргументацію незаконності постанов НБУ, які обмежують свободу здійснення угод і можливості інвестування в Україну". Втім, партнер юридичної компанії "Кузнєцов і партнери" говорить, що у Вищому суді можна скасувати забезпечувальну міру.
Рішення донецького суду виявилося вигідним всій банківській системі. "За цим міг стояти який завгодно банк, тому що проблеми з ліквідністю спостерігаються у всіх і перекритися хоча б тримісячними депозитами цікаво багатьом, - пояснив перший заступник голови 'Дочірнього банку Ощадбанку Росії' Владислав Кравець. - Ми раді рішенню суду, але поки будемо резервувати (за постановою №171) до офіційного повідомлення НБУ".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас