Експерти: Найближчим часом США залишаться лідерами з притоку іноземних інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Найближчим часом США залишаться лідерами з притоку іноземних інвестицій

Казна та Політика
199
Американська економіка дотепер не може оправитися від серпневої кризи кредитів рівня subprime, що вибухнула на світових ринках минулого літа. Результатом кризи стало стрімке падіння курсу долара, зростання цін на нафту і різке уповільнення темпів зростання світової економіки, передає Reuters.
Однак експерти відзначають, що в кризи є й позитивні сторони: через дешевий долар у США значно збільшилася кількість угод злиттів і поглинань (mergers and acquisitions, M&A), оскільки іноземні компанії прагнуть скористатися низьким курсом валюти США.
Найбільша у світі економіка усе ще намагається впоратися із проблемами на кредитному та житловому ринках. Не краще йдуть справи і з американським фондовим ринком: починаючи з листопада минулого року він втратив порядку 24%. Але при цьому приплив капіталу в країну перебуває на рекордно високих позначках: у червні ц.р. чистий приплив капіталу в США склав 51,1 млрд дол. Причому учасники ринку говорять, що в остаточному підсумку величезний приплив інвестицій в американську економіку добре позначиться на курсі національної валюти.
"Звичайно в періоди рецесії або різкого уповільнення темпів економічного зростання приплив капіталу в країну зменшується. Однак цього разу, завдяки слабкому долару, інвестори з радістю вкладають капітал в американські активи", - відзначає провідний економіст ОЕСР Стівен Томсен. Правда, експерт додає, що у випадку подорожчання долара приплив капіталу в країну трохи сповільниться. "Але не можна забувати про той факт, що за останні 7 років валюта США втратила порядку 40%. Отже, поки відтоку капіталу можна не боятися", - сказав Томсен.
Так, за даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), найближчим часом США залишиться світовим лідером з припливу іноземних інвестицій. Однією з найбільших угод цього року може стати придбання бельгійською Inbev американської Anheuser-Busch. Поки ця угода оцінюється в 52 млрд дол. Якщо Inbev одержить дозвіл регулювальних органів, це злиття стане найбільшим в історії.
Варто також відзначити, що свою роль зіграли країни, що розвиваються, які практично не постраждали від серпневого краху. "Ринки країн, що розвиваються, активно нарощують свою присутність на світовій арені. Цей економічний блок розвивається швидкими темпами та активно вкладає капітал в американські активи", - говорить стратег Standard Life Investments Ричард Батті.
Причому на думку більшості учасників ринку, у найближчі кілька років приплив капіталу в США залишиться на досить високій позначці. Активно скуповують американські активи і державні інвестфонди. "Ми намагаємося купувати якнайбільше американських активів, оскільки зараз їх можна придбати досить дешево. Однак при цьому ринок США усе ще залишається дуже сильним", - відзначає голова інвесткомпанії Dubai World Султан Ахмед бін Сулайєм.
Нагадаємо, що чистий приплив капіталу в США в червні 2008р. склав 51,1 млрд дол. у порівнянні з переглянутим показником чистого припливу капіталу в попередньому місяці в обсязі 12,3 млрд дол. Раніше повідомлялося, що в травні 2008р., за попередніми даними, чистий відтік капіталу зі США становив 2,5 млрд дол.
У червні 2008р. обсяг придбань іноземцями довгострокових американських цінних паперів склав 36,6 млрд дол. (у травні 2008р., за переглянутими даними, обсяг придбань становив 60,6 млрд дол.). Продаж іноземцями американських короткострокових цінних паперів та інших грошових зобов'язань склав 2,2 млрд дол. (місяцем раніше була зафіксована покупка на 9,3 млрд дол.), а приплив капіталу, що утворився від різниці приналежних американським та іноземним банкам грошових зобов'язань, склав за підсумками червня 2008р. 16,7 млрд дол. (місяцем раніше був зафіксований відтік на рівні 57,6 млрд дол.).
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас