Високі видатки відіб'ються на доходах гірничодобувних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високі видатки відіб'ються на доходах гірничодобувних компаній

84
Зниження світових цін на кольорові метали, а також збільшення витрат починають впливати на гірничодобувну галузь, у якій уже були інвестовані мільярди доларів у будівництво та реалізацію нових проектів.
BHP Billiton, найбільша у світі гірничодобувна компанія, протягом декількох років запевняла своїх акціонерів, що один з її основних потенційних нікелевих проектів в Австралії Ravensthorpe стане вигідним вкладенням коштів. Тепер же, коли виробництво на об'єкті вже на повному ходу, BHP заявляє про неприбутковість проекту, хоча обмовляється, що, зрештою, ситуація налагодить, пише газета The Wall Street Journal.
Однак ціни на нікель із моменту їх рекордного показника, досягнутого в середині 2007 року, опустилися на 60%, а витрати все продовжують зростати. Деякі аналітики взагалі сумніваються, що Ravensthorpe коли-небудь зможе приносити прибуток.
BHP у сформованій ситуації не самотня. Неприбуткові гірничодобувні об'єкти зненацька з'являються в багатьох країнах, що є сюрпризом для галузі, що не допускала помилок протягом останніх п'яти років.
Погані новини з'являлися протягом усього літа. Так, минулого тижня стало відомо, що австралійська OZ Minerals Ltd., що входить у трійку найбільших у світі виробників цинку, заявила про завершення більшістю своїх підприємств першого півріччя зі збитком через падіння ціни на цинк із історичного максимуму 2006 року на 60%.
Perilya, ще одна австралійська компанія, минулого тижня повідомила, що планує наполовину урізати обсяги виробництва на одному зі своїх підприємств з виробництва цинку та свинцю, а також скоротити штат співробітників більш ніж на 50%.
За кілька днів до цього Xstrata Plc заявила про припинення виробництва принаймні на 4 місяці на нікелевому проекті в Домініканській республіці також через недостатньо високі ціни на нікель. Місяцем раніше, у липні, Xstrata і Teck Cominco проінформували про намір закрити СП з видобутку цинку та свинцю в Австралії також через те, що проект не становить інтерес при нинішніх цінах на сировину.
Принаймні ще три компанії вже скоротили обсяги виробництва, або перенесли терміни реалізації своїх гірничодобувних проектів через більш низькі ціни та зростаючі витрати.
Аналітики вважають, що це ще не межа, і найближчим часом ми почуємо про нові припинення або нове скорочення виробництва.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас