Суд призупинив дію постанови НБУ про жорсткість резервування по залученнях від нерезидентів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд призупинив дію постанови НБУ про жорсткість резервування по залученнях від нерезидентів

Кредит&Депозит
1018
Суд призупинив дію постанови Нацбанку України (НБУ) про жорсткість резервування під короткострокові депозити та кредити, що залучаються українськими банками від нерезидентів, повідомила юридична фірма "Ільяшов і Партнери" у вівторок.
"Суд загальної юрисдикції (місто Донецьк) задовольнив клопотання про забезпечення позову іноземної інвестиційної компанії і заборонив виконання постанови правління НБУ (№171 від 18 червня 2008 року) про затвердження правил резервування коштів по залучених уповноваженим банком депозитах і кредитах в іноземній валюті від нерезидентів", - говориться в прес-релізі юрфірми, що представляє інтереси іноземного інвестора-позивача у цій справі.
Відповідно до прес-релізу, суд заборонив НБУ і будь-яким іншим держорганам здійснювати контроль над виконанням фінансовими, банківськими установами та іншими особами цієї постанови Нацбанку, а також застосовувати заходи впливу за її невиконання.
Як повідомлялося, постанова НБУ №171 передбачала, що банки зобов'язані резервувати кошти по кожній операції залучення депозиту, кредиту в іноземній валюті на термін 183 або менше календарних дні від нерезидента в розмірі 20% від загальної суми операції, замість 4% раніше: постанова набула чинності з 1 серпня.
У прес-релізі "Ільяшов і Партнери" також повідомляється, що тим же визначенням суд заборонив виконувати положення про порядок іноземного інвестування в Україну (постанова НБУ №280 від 10 серпня 2005 року) у частині визначення терміна "інвестиційний внесок" як внеску "на термін не менше одного року без права дострокового розірвання договору".
"Тим самим суд зняв обмеження, що накладаються на українські банки при залученні коштів через кордон, відносно обмеження мінімального терміну внеску та необхідності резервувати значних коштів при такому залученні. Нерезидент - позивач у справі заявив про те, що зазначені акти НБУ порушують його право на інвестування в Україну, і вказав на невідповідність спірних постанов НБУ Господарському і Цивільному кодексам, низці законів України", - відзначається в прес-релізі.
"Суд юридично бездоганно розібрався в ситуації, підтвердивши, що НБУ повинен регулювати правовідносини виходячи з вимог законодавства, а не зі свого, іноді мінливого, розуміння ситуації на ринку. Тепер ні позичальники, ні інвестори не будуть зв'язані нормою про мінімальний термін залучення внеску, а банки не будуть зазнавати збитків внаслідок нових правил непомірного резервування", - додається в прес-релізі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас