Влада ФРН захистить німецький ринок від небажаних інвесторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада ФРН захистить німецький ринок від небажаних інвесторів

Казна та Політика
308
Уряд ФРН підтримав проект закону про захист німецької економіки від небажаних іноземних інвесторів. Придбання німецької фірми потенційному інвесторові полегшить наявність "правильної прописки".
Уряд Німеччини, схвалив законопроект про захист німецьких компаній від поглинання небажаними іноземними інвесторами. Із цією метою вже в 2008 році будуть внесені зміни в закон про зовнішньоекономічну діяльність.
Дискусія на цю тему почалася приблизно рік тому, коли пішли розмови про те, що закордонні державні інвестиційні фонди, зокрема, російські і китайські, збираються відрізати ласі шматочки німецької економіки. Мова велася саме про державні фонди, як підкреслювала минулим літом канцлер Ангела Меркель : "Відмінність приватного капіталу від капіталу, що перебуває під державним контролем, не обов'язково міститься, але може міститися в тому, що здобування прибутку не є єдиним спонукальним мотивом. Не можна виключити й спроби вплинути політично".
Плюс для інвестора - "правильна прописка"
Виправлення до закону про зовнішньоекономічну діяльність, запропоновані тепер німецьким міністерством економіки й схвалені на засіданні уряди, вже не роблять розходження між державними й приватними іноземними інвесторами. Надалі небажаними можуть бути проголошені всі, хто не має прописки в одній з країн "співтовариства", до якого віднесений не тільки Європейський Союз, але й такі держави, як Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія.
Мінекономіки ФРН одержить право протягом трьох місяців після придбання закордонним інвестором німецької фірми постфактум анулювати угоду, якщо під загрозою, на його думку, опиниться громадський порядок або безпека Німеччини. При цьому поглинання зовсім не обов'язково повинне бути стовідсотковим. Достатнім вважається, якщо закордонний інвестор придбає тільки чверть пакета акцій німецької компанії, що вже дає йому право голосу в її правлінні.
"Життєво важливі" сфери економіки
Опущене тепер і згадування стратегічно важливих галузей німецької економіки, типу підприємств ВПК або авіакосмічних, про що йшла мова раніше. Немає обмежень для вето міністерства економіки й за розміром фірми: небезпечним для "громадського порядку" у країні може бути визнане поглинання великого концерну з багатомільярдним оборотом або ж невеликим банком. На думку спостерігачів, до таких "життєво важливих" можуть бути віднесені підприємства зі сфери певних послуг, енергетики, телекомунікацій та інших.
Щоб не ускладнювати роботу німецьких підприємців, в яких і без того бюрократії вистачає, вирішено не зобов'язувати їх повідомляти про майбутні або вже здійснені угоди. Міністерство економіки буде діяти за власною ініціативою, відслідковуючи ситуацію на інвестиційному ринку. Запідозривши негарне, у нього буде три місяці на те, щоб вжити заходів, які у свою чергу можуть бути заперечені в судовому порядку. Щоб уникнути неприємних сюрпризів і фінансових втрат у результаті розірвання вже укладеної угоди, закордонним інвесторам рекомендується заздалегідь одержати в німецькому міністерстві економіки довідку про те, що в нього немає заперечень на те або інше капіталовкладення в Німеччині.
Критика з боку ділових кіл
Ділові кола ФРН, з подачі яких, власне, все й почалося, тепер критично відгукуються про прийняті урядом міри. З протестами виступили Федеральний союз німецьких банків, Об'єднання німецької промисловості, Торгово-промислова палата ФРН, Інститут німецької економіки з Кіля. З їхнього погляду, змінений закон віджахне потенційних закордонних інвесторів, в яких німецька економіка вкрай зацікавлена.
За підрахунками голови об'єднання німецької промисловості Юргена Тумана, іноземні вкладники забезпечують роботою 2 мільйони жителів Німеччини: "Нам потрібні іноземці. Нехай вони інвестують у Німеччині. Вони вже створили тут два мільйони робочих місць. Німецька промисловість поодинці не може забезпечити необхідний для підвищення зайнятості обсяг інвестицій".
Міністр економіки ФРН Міхаель Глос з критикою не згодний: "Ми відкрита для інвестицій країна й хочемо такою залишитися. Нам просто потрібні такі ж можливості, які є в інших держав, щоб в ім'я забезпечення громадського порядку й безпеки в окремих, виняткових випадках вживати заходів".
Микита Жолквер
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас