Інфляція пішла у відпустку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляція пішла у відпустку

Казна та Політика
545
"Дело" продовжує моніторити цінову ситуацію в столичних супермаркетах. У серпні ціни в столичному роздробі фактично не підвищувалися. Більше того, по деяких групах товарів, зокрема овочах і фруктах, було зафіксовано зниження на 20-40%. Експерти такі показники пов'язують із сезонними факторами і прогнозують, що зростання цін відновиться. Правда, це трапиться не раніше ніж наприкінці вересня.
Дешеві овочі
Проте, поки динаміка цін в основних київських роздрібних мережах не може не радувати пересічних покупців. Найбільше зменшила у ціні картопля, вона подешевшала на 30-40%. Зараз кілограм "другого хліба" коштує близько 2,5 гривні. Значно знизилася вартість моркви - на 30-50%, капусти - на 30%. А от яблука дотепер продовжують залишатися одним з найдорожчих фруктів. Їхня ціна - на рівні 13-15 гривень за кілограм. Найдешевші яблука в "Фуршеті" - близько 7 гривень за кілограм.
Але здешевлення торкнулося не тільки овочів і фруктів. Трохи впала в ціні курятина. Філе подешевшало на 3-7%. Що стосується обіцяних Держрезервом польських та американських окостів, то вони представлені на полицях тільки в "Фуршеті". Глибоко заморожені тушки пропонуються по 15,95 гривні за кілограм, четвертинки коштують трохи більше 12 гривень.
Трохи подешевшали і варені ковбаси. Зокрема, найбільш дешеву "варенку" можна придбати по 30-32 гривні за кілограм. Знизилася також ціна на гречку і макаронні вироби. Падіння склало від 4 до 8% залежно від магазина і виробника.
Що буде із цінами восени
Експерти продовольчого ринку відзначають, що динаміка зниження цін на продукти харчування збережеться до середини вересня. Якою ситуація буде далі, багато в чому залежить від політики уряду.
За словами аналітика компанії "ААА" Марії Колесник, зараз об'єктивних причин для подорожчання продуктів немає. "У нас очікується високий урожай, як по зернових, так і по олійних культурах, однак очікувати значного падіння цін на продукти харчування надалі не варто, - стверджує Колесник. - Це бізнес. Якщо споживач готовий купувати за тими цінами, які зараз є на ринку, то ніхто ці ціни опускати не буде. Якби ринок був затоварений, тоді можна було б очікувати масового здешевлення".
Одним з найбільш проблемних питань залишається ціна на м'ясо та м'ясну продукцію. За даними операторів ринку, дефіцит яловичини і свинини в Україні становить порядку 200 тисяч тонн на рік. Нестача сировини приводить до систематичних стрибків цін на ковбаси та м'ясну продукцію.
Виробники в сформованій ситуації пропонують два шляхи вирішення проблеми - збільшити імпорт м'ясної сировини в Україну і заборонити її вивезення у сусідню Росію. Адже виходить, що в Україну імпортуються дешеві м'ясні субпродукти і глибоко заморожена м'ясна сировина, а експортується якісна яловичина. З ініціативою обмежити експорт уже виступили представники профільної асоціації "Укрм’ясо". При цьому самі ж виробники зізнаються, що другий варіант вплине на ситуацію незначно, адже на російський ринок вітчизняні виробники експортують (за різними даними) від 5 до 10 тисяч тонн, що дуже мало в порівнянні з обсягом дефіциту.
"Необхідно ввести квоти на імпорт м'яса та м'ясопродуктів в Україну", - стверджує голова правління "Ковельських ковбас" Володимир Головатий. Таким чином, на думку Головатого, можна захистити інтереси як виробників, так і фермерських господарств, які вирощують худобу. "Саме завдяки поставкам імпортного м'яса з Держрезерву виробникам удалося уникнути подорожчання власної продукції на 10%", - резюмує голова "Ковельських ковбас".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас