На Росію очікує системна криза — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Росію очікує системна криза

Казна та Політика
1135
Михайло Делягін, директор Інституту проблем глобалізації
Люди та генерали, які готуються до минулих війн, завжди роблять помилки. Повторення дефолта 1998 року зараз неможливо.
Навіть якщо на хвилину уявити, що всі грошові фонди Росії - фонди нового покоління й т.д. - за кордоном будуть в один день заморожені, однаково нафто доларів, що надходять, вистачить ще надовго. Поки створена вуглеводнева подушка нас страхує.
Інша справа, якщо Росія буде продовжувати поводитися також безпомічно й беззубо, як вона це робить зараз. При найгіршому варіанті розвитку подій нас можуть визнати агресором і заморозити всі наявні російські активи. Питання про санкції вже стоїть. Поки не представляється реальним, що їх можуть застосувати на практиці.
Однак питання може стояти в зовсім іншій площині. Мова йде про системну кризу, що насувається і для Росії неминуча протягом найближчих 3-х років.
Криза постійно відсувається через "божевільний" приплив нафтодоларів. Ціни на нафту надалі падати, на щастя для нас, не будуть. Вже в найближчі 2 тижні ціна досягне $125. США лише тимчасово ввели обмеження на її закупівлі. Долар неминуче знову піде вниз.
Системна криза в Росії швидше за все буде представляти сполучення кризи ліквідності банківської системи з кризою застарілої інфраструктури. У першу чергу кризою буде охоплений російський енергетичний сектор.
Реформа в цій області, так "вдало" проведена паном Чубайсом, порівняна за ступенем руйнівного впливу з наркоторговлею. У підсумку на нас чекає комплексно зруйнована економіка. Справа не тільки в тому, що для населення це обернеться подальшим зростанням цін на послуги ЖКГ і продукти харчування. Ціни й так тут ростуть без всякої кризи. Формально ми маємо поки зростання зарплат, які в реальному вирахуванні знижуються. На нас чекає комплексна криза, оскільки наскрізь пронизана корупцією держава абсолютно безпомічна.
Коли прем'єр-міністр Путін на сьогоднішньому засіданні уряду говорить, що "ми повинні діяти максимально акуратно, бути готовими до будь-якого розвитку подій, до будь-якого розвитку ситуації, включаючи й негативний", імовірно, він має на увазі , що незабаром російських корупціонерів почнуть запитувати на Заході про походження їхніх капіталів. Міжнародна ізоляція Росії у зв'язку з кризою на Кавказі може обернутися досить неприємними наслідками.
Однак сьогодні зміст заяви Путіна пов'язаний не з чесним попередженням про які-небудь погрози, що насуваються, а з декілька іншим. Уряд обговорював на своєму засіданні бюджет. Завжди виникає проблема, що доходи федерального бюджету штучно занижуються. Раніше у виправдання цього придумували привід, що ціни на нафту можуть упасти до $27 за барель.
Однак, щоб сьогодні не винаходив російський Мінфін, скільки б не займалися народженням нових фантазій на Ільїнці, ну ніяк не можуть ціни на нафту впасти до такого рівня. Тоді потрібно придумати щось нове з розряду - готуйтеся до гіршого, буде щось жахливе. На зразок того, як лякають дітей якимсь Лямопопом, якого ніхто ніколи не бачив, але знають, що він жахливий.
Путін прагне захистити Кудріна, заодно виправдавши заниження доходів федерального бюджету. Хоча не виключено, що він мав на увазі і якісь інші наслідки для Росії, пов'язані із зовнішньополітичною кризою.
Олексій Леонідович (Кудрін) за рівнем вірогідності своїх висловлень не дуже далеко пішов від Саакашвілі. Якби російський віце-прем'єр і за сумісництвом міністр фінансів слідом за грузинським президентом почав би в прямому ефірі раптом жувати свою краватку, я б нітрохи цьому не здивувався. Довіряти словам Кудріна настільки ж безглуздо, як і довіряти словам Саакашвілі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас