Судновласники України вважають необґрунтованим підвищення портових зборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судновласники України вважають необґрунтованим підвищення портових зборів

247
Асоціація судновласників України (АСУ) вважає необґрунтованим підвищення зборів в українських портах на 58%, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" президент АСУ Олександр Курлянд.
"Настільки значне збільшення розміру портових зборів не додасть комерційної привабливості українським портам. Той факт, що портові збори не змінювалися з 2000 року і посилання на інфляцію не є економічним обґрунтуванням для їх збільшення", - сказав він.
За словами Курлянда, портові збори є цільовими і повинні витрачатися на конкретні цілі - підтримка портової інфраструктури (каналів, причалів, якірних місць) у робочому стані. Саме оцінка цих витрат повинна бути обґрунтуванням для визначення розміру портових зборів, а їхнє збільшення повинно супроводжуватися адекватним удосконалюванням портової інфраструктури.
"Замість цього портові збори перетворилися в джерело додаткового поповнення державного бюджету", - підкреслив Курлянд.
"Не варто забувати, що сьогоднішньому збільшенню вантажопотоків ми зобов'язані не своїй конкурентноздатності і комерційній моторності, а відсутності достатніх портових потужностей на Чорному морі в Росії, але Росія веде активне будівництво нових і розвиток уже наявних портів, і один раз наші порти можуть опинитися тільки з експортно-імпортними вантажами, яких не вистачить на завантаження і половини потужностей", - відзначив він.
Тому, на думку президента АСУ, змінювати тарифи виходячи з того, що "однаково нікуди від нас не дінуться, можна тільки не замислюючись про завтрашній день транспортної галузі".
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України на засіданні 20 серпня ухвалив рішення підвищити розміри зборів у портах України на 58%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас