Війна скоротила нафтовий експорт Азербайджану — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Війна скоротила нафтовий експорт Азербайджану

Енергетика
235
Війна в Грузії скоротила нафтовий експорт - основу економіки - Азербайджану і створила “певні” ризики для економічного зростання, однак поки Мінекономіки країни не бачить “нічого надзвичайного”. Про це заявив голова економічного відомства.
Як повідомляє Reuters, за словами міністра економічного розвитку Азербайджану Гейдара Бабаєва, “події, що відбуваються у Грузії, сильно не відіб'ються на економіці Азербайджану. Деякою мірою є зниження експорту, але до цього потрібно нормально ставитися. Немає нічого надзвичайного”. “Ми проводимо моніторинг товарів, і за нашими спостереженнями, деякою мірою деякі товари більше споживаються, це нормально. Здійснюємо також моніторинг товарів, що перебувають у нас на складах, рівень споживання росте, але немає дефіциту товарів. На цінах ситуація також не відображається”, - додав він.
Уряд Азербайджану мав намір після закінчення I півріччя уточнити прогноз зростання ВВП та інфляції в 2008 році, однак ситуація в Грузії, що межує із Азербайджаном, створила невизначеність і сплутала ці плани. “Ви знаєте про останні події, які деякою мірою відіб'ються. Тому нема рації робити коректування, а через місяць робити нове. У цілому, можу сказати, що в прогнозах ніяких серйозних змін не буде”, - сказав Бабаєв, указавши як фактор невизначеності також ціни на нафту.
“ВВП залежить від нафти, і певні події в Грузії відбулися, і із транспортуванням є деякі проблеми, тому рівень видобутку трохи знизився. Тому наскільки ця ситуація вплине, вона буде тривалою чи короткостроковою, будемо вивчати”, - сказав міністр журналістам.
“Ще до початку воєнної операції Росії в Грузії найбільший у регіоні нафтопровід Баку - Тбілісі - Джейхан був висаджений на території Туреччини. До вибуху і пожежі прокачування становило 840 тис. - 850 тис. барелів на добу. Робота іншого трубопроводу - Баку - Супса потужністю близько 145 тис. барелів на добу - була припинена через війну в Грузії”, - повідомляє Reuters.
За даними агентства, залізничне сполучення через Грузію також перервано. До війни цим маршрутом з Азербайджану поставлялися нафта та нафтопродукти в чорноморські порти Грузії - Поті, Батумі і Кулеві потужністю відповідно 9 млн.тонн нафтопродуктів, близько 10 млн.тонн нафти та нафтопродуктів і 10 млн.тонн нафти та нафтопродуктів. Азербайджан зараз експортує нафту тільки по трубопроводу Баку - Новоросійськ потужністю 5 млн. тонн на рік, при цьому поточний обсяг поставок не перевищує 90 тис. барелів на добу. У результаті добовий рівень видобутку нафти на родовищах “Азері-Чираг-Гюнешлі” скоротився в 8 разів з 850 тис. барелів.
За матеріалами: Укррудпром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас