Експерти: Через зростання долара постраждають американські промислові компанії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Через зростання долара постраждають американські промислові компанії

Валюта
274
На світовому валютному ринку останнім часом спостерігається значна корекція американської валюти: долару вдалося відіграти позиції, втрачені на початку року, передає Reuters.
Однак, як відзначають експерти, через зростання долара, насамперед, постраждають американські промислові компанії, оскільки при сильному доларі їхні товари стають менш конкурентноздатними за кордоном.
Варто відзначити, що падіння американської валюти почалося ще кілька років тому. У підсумку до березня ц.р. долар упав до рекордно низької позначки відносно євро - тоді за один євро на світовому ринку давали більше 1,60 дол. Після цього валюта США почала коректуватися, і зараз один євро коштує лише 1,48 дол. Лише за цей місяць курс долара підскочив на 5%, і більшість експертів запевняють, що найближчим часом подорожчання валюти США продовжиться.
Тим часом те, що відбувається на світовому валютному ринку, викликає побоювання інвесторів, оскільки американські промислові компанії одержують більшу частину свого прибутку з іноземних ринків. "Думаю, у цьому кварталі промисловцям США буде непросто. Малоймовірно, що вони зможуть похвастатися великим прибутком за підсумками III кварталу", - говорить менеджер AHA Diversified Equity Fund Вейн Тітч. Вторить експертові і голова Great Companies Джим Хугет: "Зараз усе буде залежати від того, на скільки подорожчає долар. Якщо валюта США підросте ще на 10% відносно євро, можна буде очікувати зниження обсягу продажів американських промислових компаній".
Підтверджує цю точку зору і статистика. Промвиробники дійсно отримували непоганий прибуток саме через дешевий долар. Наприклад, виробник сільськогосподарського обладнання AGCO Corp приписує близько 13,4% з 40-процентного прибутку за II квартал дешевій валюті США. Схожі результати і в інших компаній, зокрема в Honeywell та Caterpillar. Причому, аналітики відзначають, що більше пощастило тим компаніям, які виробляють товари на території США, а потім експортують їх за кордон.
Правда, деякі учасники ринку запевняють, що в подорожчанні долара немає нічого поганого, оскільки при зростанні курсу валюти США починає дешевшати сировина. А це, у свою чергу, приводить до значного зниження виробничих витрат. Так, у стрімкому зростанні цін на нафту багато хто звинувачував саме слабкий долар: у липні ц.р. за барель нафти давали порядку 150 дол., і це не могло не позначатися на витратах компаній. "Валюта і сировина завжди були тісно взаємозалежні. Якщо долар починає рости, сировинні ресурси дешевшають. Відповідно, знижуються і виробничі витрати. Так що, може, подорожчання долара - це не так вже й погано", - відзначає аналітик Edward Jones Матт Арнольд.
Нагадаємо, що на даний момент на міжнародних біржах відзначається зміцнення американської валюти відносно європейської. Зараз за 1 євро на світовому ринку платять близько 1,4795 дол., тоді як ще до кінця першої половини дня за 1 євро давали порядку 1,4815 дол. Отже, за досить недовгий термін європейська валюта ослабла відносно американської на світовому ринку приблизно на 0,15%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас