Платне відео готується до старту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Платне відео готується до старту

394
Вітчизняні оператори платного (супутникового і кабельного) телебачення фактично готові запустити в комерційну експлуатацію телевізійний аналог кінотеатрів - послугу pay-per-view (PPV - плата за перегляд).
"Особливою популярністю ця послуга користується в розвинених країнах. Там алгоритм такий: спочатку фільм виходить на великих екранах, одночасно із цим на DVD, а також пропонується по PPV, і тільки після цього стрічка може пропонуватися в послузі платного телебачення", - відзначає технічний директор компанії Vision TV Олександр Ішанков.
Особливістю розвитку вітчизняного медіа-ринку є певне відставання від російських процесів. PPV не стане винятком: з 1 вересня ц.р. телекомпанія "НТВ-плюс" запустить послугу "Кінодром" і запропонує два канали, що транслюють новинки російського і світового кінопрокату, які тільки з'явилися на ліцензійних DVD. Кожен абонент зможе подивитися фільм, що сподобався, або замовивши його на сайті компанії, або оплативши за допомогою SMS. Вартість послуги - 75 руб. (близько $3). У нас же ця послуга стане реальною не раніше, ніж через рік. Саме про такі терміни говорять на вітчизняному ринку.
За словами виконавчого директора групи компаній "Поверхня" Руслана Загоруйка, говорити про повноцінний комерційний запуск PPV можна буде через рік. Але до цього потрібно проробити складну роботу. "Багато сил піде на обслуговування передплатників, тому що потрібно оперативно управляти конкретним доступом кожного абонента, тобто зробити розгалужену систему керування умовним доступом. Для цього потрібно розгортати серверний комплекс, робочий майданчик, створювати систему оплати і запускати окремий канал", - відзначає він. "Така послуга вимагає величезних капіталовкладень, великої абонентської бази, відмінного контенту, а також урегулювання всіх питань, пов'язаних з використанням прав на контент", - говорить Ішанков.
Так як "НТВ" виводити нову послугу на український ринок поки не збирається (принаймні в українському офісі компанії про це не чули), платоспроможний вітчизняний глядач повинен буде ще рік почекати. Як повідомив "і" Ричард Капроні, генеральний директор Vision TV, компанія запустить даний сервіс до кінця 2009 р. "Але український глядач для початку повинен прийти до того, що за якісне телебачення потрібно платити", - упевнений він. Судячи із цифр Держкомстату, таке розуміння вже є: доходи операторів від надання послуг передачі та прийому теле- і радіопрограм, а також радіозв'язку збільшилися в січні-липні 2008 р. у порівнянні з аналогічним періодом 2007 р. на 28,3% - до 800,51 млн. грн.
Про готовність запускати послугу говорять і в "Поверхні". "Однозначно, ми будемо це робити, адже наше обладнання це цілком дозволяє. Ми ж спеціалізуємося на спортивних каналах, а в спорті цікавих подій, за які люди готові будуть платити, дійсно багато, і є права, які купуються саме під такий вид мовлення, навіть якщо права на наземне мовлення вже викуплені", - відзначає Руслан Загоруйко. За словами пана Капроні, вартість послуги буде порівнянна із ціною прокату ліцензійного DVD (зараз 7-13 грн. залежно від кількості дисків і терміну прокату).
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас