Україна ще не домовилась з РФ про купівлю крейсера "Україна" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна ще не домовилась з РФ про купівлю крейсера "Україна"

418
Україна веде переговори з Росією про покупку крейсера "Україна", однак конкретне рішення в цьому питанні, як у випадку з літаком Антонов-70, ще не досягнуто, повідомив міністр оборони Юрій Єхануров в ефірі телерадіокомпанії Військово-морських сил України "Бриз" у середу.
"Конкретики щодо крейсера "Україна", такої, як ми досягли два тижні тому на переговорах з делегацією Міноборони Російської Федерації по Антонову-70, ми ще не досягли", - наводить слова міністра прес-служба міністерства в четвер.
Він також висловив думку, що крейсер "Україна", що є однотипним із крейсером "Москва" Чорноморського флоту РФ, не доцільний для України.
"У Чорному морі йому нема чого робити, він повинен працювати в океані", - сказав Єхануров.
Він відзначив, що в цей час ідуть роботи над проектуванням корабля класу "корвет".
"Ми повністю оплатили і завершили ескізні проекти, зараз іде проектування. І в середині наступного року розробка проекту буде завершена. Ми ведемо переговорний процес із багатьма фірмами світу із приводу участі в будівництві наших майбутніх українських кораблів", - підкреслив міністр.
Голова Міноборони також висловив співчуття у зв'язку з тим, що український флот не одержує на свій розвиток необхідну кількість ресурсів. Разом з тим він запевнив, що українські військові моряки все-таки почувають повагу до себе.
"Я дуже радий, що вони непогано справляються зі своїми завданнями: подивіться, скільки навчань цього року було. Дуже серйозна робота була в Середземному морі в рамках операції "Активні зусилля", зараз будуть навчання "Морський вузол". Ціла низка навчань свідчить про те, що українські військові перебувають на гарному рівні", - констатував Ю.Єхануров.
Як повідомлялося, будівництво ракетного крейсера, що у цей час носить ім'я "Україна" (раніше "Адмірал Лобов" ), почалося на держпідприємстві "Суднобудівний завод імені 61-го комунара" (Миколаїв) в 1984 році на замовлення Військово-морського флоту СРСР. Із травня 1992 року крейсер споруджувався за замовленням Міноборони України.
У квітні 2005 року під час переговорів міністрів оборони України та РФ у Москві ухвалено рішення не проводити добудовування крейсера (ракетне озброєння для крейсера виробляє РФ ) через відсутність потреби в даному військовому кораблі Збройних сил держав.
Раніше офіційні представники України заявляли, що на утримання крейсера щорічно витрачається 5 млн. грн.
Як повідомлялося, в 2006 році керівництво Міністерства оборони РФ заявило про вихід із програми Ан-70, мотивуючи це тим, що основним російським літаком Військово-транспортної авіації (ВТА) є Іл-76.
Відповідно до погоджених сторонами оцінок, обсяг витрат України і РФ на програму Ан-70 становить порядку $1,5 млрд., потреба у фінансуванні для завершення НІОКР - близько $100 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас