Батькам набридло платити за кредити дітей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Батькам набридло платити за кредити дітей

Кредит&Депозит
1545
Національний банк закликав банки посилити вимоги щодо видачі кредитів. На цьому тижні в банки прийшов лист, у якому регулятор вимагає звернути особливу увагу на видачу грошей молоді.
"У НБУ все частіше звертаються фізособи і громадські організації із проханням припинити кредитування молоді на споживчі цілі без надання довідки про доходи. Існують численні випадки неповернення таких кредитів, а також їхнє використання не за призначенням. Що, у свою чергу, завдає значний збиток батькам", - говориться в документі за підписом виконавчого директора НБУ Олександра Киреєва.
Чиновник натякнув, що банки зобов'язані дотримуватися основних принципів кредитування - перевіряти платоспроможність одержувачів грошей. По суті, мова йде про те, щоб обмежити видачу кредитів без пред'явлення довідки про доходи.
Опитані банкіри не заперечують, що видача кредитів без довідки про доходи практикується, а також бувають випадки неповернень. "Це як стандартні кредитні продукти, так й акційні або подарункові, у рамках спільних акцій банку та торговельних мереж. По деяких групах товарів "Дельта Банк" видає кредити без довідки значно рідше: це мобільні телефони, КПК, ноутбуки, плазмові телевізори", - підкреслила начальник прес-центру "Дельта Банку" Олена Яїцька.
У той же час нічого критичного в подібних ситуаціях фінансисти не бачать. "Видача споживчих кредитів без довідки про доходи активно практикувалася в 2006-2007 р., а критична маса дефолтів виникла в 2008 р., що й спровокувало масові звернення в НБУ. Однак у майбутньому проблем у банків по цьому сегменті не повинно бути. Ще рік тому НБУ заборонив видавати кредити без довідки про доходи, і в 2007 р. були внесені зміни в нормативні документи більшості банків", - підкреслив керівник відділу аналізу ризиків банку із групи найбільших.
На його думку, установи, які продовжують кредитувати без довідки про доходи, так чи інакше обходять вимоги регулятора. Як вони це роблять - окреме питання взаємин між ними і регулятором. Мова не йде про фінансові небанківські установи, де таких обмежень не існує.
Ризиковик відзначив, що "молодь" - термін відносний, тому що банки звичайно не кредитують людей у віці до 21 року. Якщо приходить позичальник молодший цього віку, то в поручителі береться один з батьків і несе солідарну відповідальність за повернення кредиту.
На його думку, складності з молодіжним кредитуванням - це не проблеми законослухняності банків. Це скоріше соціальні труднощі, які виникають через нестабільність зайнятості людей, молодших 25 років, недостатності зарплат на поточні потреби і нерозуміння платіжної дисципліни та умов кредиту. "Багато батьків, навпаки, намагаються виховати платіжну дисципліну у своїх дітях. Вони приходять із ними в банк і виступають поручителями по їхніх кредитах на ті ж мобільні телефони", - навів він позитивний приклад.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас