Коломойський заборгував Пінчуку за охорону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коломойський заборгував Пінчуку за охорону

Фондовий ринок
387
Наприкінці липня Верховний суд відмовив Нікопольському заводу феросплавів, що намагався визнати недійсним договір охорони з "Інтерпайп Новомосковський трубний завод". Даний судовий процес є досить цікавим штрихом до історії відносин двох бізнесменів - Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського.
Команда останнього управляє Нікопольським заводом феросплавів з весни 2006 р., після того як обидва підприємці домовилися призупинити корпоративну війну за актив і спільно заробляти на ньому прибуток. До великих акціонерів заводу можна також віднести групу Олександра Бабакова і Михайла Воєводіна, що одержала близько 10%. За однією з легенд, за послуги примирення двох протиборчих груп. Крім того, дотепер під сумнівом перебуває пакет розміром 50%+1 акція, проданий консорціуму "Придніпров'я" Віктора Пінчука в 2003 р. Держава заплуталася, чи хоче вона реприватизовувати пакет акцій, і зволіла поки забути про цю історію. І зовсім не протестувала проти проведення додемісії акцій на НЗФ, про що збори акціонерів ВАТ прийняли рішення 22 листопада 2007 р.
Принаймні, в останніх офіційних даних щодо структури акціонерів заводу за "Придніпров'ям" значився пакет 50% акцій, а реєстратором значилася компанія "Славутич-Капітал" (що представляє інтереси "Привата" у даній історії), що свідчило про повне взаєморозуміння між сторонами.
Виявилося, що не все так гладко в їхніх відносинах. У далекому 2005 р., за два місяці до того, як представники держави з подачі Ігоря Коломойського вживали спроби зайти на підприємство з випискою про володіння 50%+1 акція, Нікопольський завод феросплавів підписав договір охорони з Новомосковським трубним заводом (колишня назва заводу).
З весни 2006 р. на НЗФ охорона знову проводилася силами працівників підприємства. А із квітня 2007 р. завод взагалі подав позов у Госпсуд Дніпропетровської області з вимогою визнати договір охорони із трубниками недійсним. І потім послідовно програв всі чотири інстанції, включаючи Вищий госпсуд у січні 2008 р. і Верховний суд наприкінці липня. Такий результат не сильно засмутив феросплавників, і за даними "ЭИ", вони знову готуються до позовів за нововиявленими обставинами.
За деякими даними, ціна питання становить приблизно 100 тис. грн. - борг за надані послуги охорони, які давно не надаються. Однак завзятість, з якою юристи обох підприємств відстоюють свою правоту, насторожує. Адже для Нікопольського заводу феросплавів така сума не є критичною. В 2007 р. підприємство одержало 5,002 млрд. грн. валового доходу і 4,855 млн. грн. чистого прибутку.
Обидві сторони процесу делікатно відмовилися від коментарів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас