Інвесторів вганяють у депресію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвесторів вганяють у депресію

Казна та Політика
764
Мінекономіки має намір повернутися до ідеї створення індустріальних парків, запропонованої ще торік урядом Віктора Януковича. Взявши за основу розроблений раніше законопроект, міністерство запропонувало свій варіант, відповідно до якого інвесторам повинні надаватися пільги на розвиток ресурсозберігаючих технологій і ліквідацію відходів у депресивних регіонах України.
Представники фракції БЮТ вважають, що законопроект буде підтриманий не тільки Кабміном, але й більшістю депутатів Верховної ради.
Ідея створення індустріальних (промислових) парків була запропонована ще в 2007 році урядом Віктора Януковича. Тоді Міністерство економіки розробило пакет із чотирьох законопроектів, направлених на залучення інвестицій. Серед них - нова редакція закону про вільні економічні зони (ВЕЗ) та індустріальні парки. Однак жоден із цих документів так і не був прийнятий парламентом. Після цього голова Мінекономіки Богдан Данилишин заявляв, що його відомство працює над новою редакцією закону про ВЕЗи.
Як розповів заступник міністра економіки Віктор Пантелеєнко, Мінекономіки завершило роботу над законопроектом "Про індустріальні (промислові) парки", що визначає індустріальний парк як земельну ділянку розміром від 20 га до 700 га, що перебуває в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці. Управління парком буде здійснювати обрана під час конкурсу "керівна компанія". Вона буде здавати в оренду і суборенду земельні ділянки інвесторам, формувати комплекс об'єктів виробничої інфраструктури та надавати супровідні послуги (охорона, транспорт, складські, інформаційно-комунікаційні та інші послуги).
За словами Віктора Пантелеєнко, новий законопроект розроблений з метою підтримки депресивних регіонів. "Ми даємо місцевій владі інструмент розвитку бізнесу й створення робочих місць", - говорить він. На відміну від варіанта, підготовленого попереднім урядом, індустріальні парки дозволено буде створювати лише в депресивних регіонах, а також в областях з високою часткою безробітного населення. Раніше пропонувалося лише вводити додаткові пільги для парків у депресивних регіонах.
Також нова редакція законопроекту обмежує сферу діяльності інвесторів. На території парків можуть створюватися лише підприємства, що спеціалізуються на ресурсо- і енергозберігаючих технологіях, переробці промислових і побутових відходів.
Джерело в Мінекономіки, що брало участь у розробці законопроекту, розповіло, що спочатку цих обмежень у документі не було, керівництво міністерства внесло їх на завершальній стадії.
Пільги, які зможуть одержувати підприємства, пропонуються ті ж, що й у попередньому документі. За словами пана Пантелеєнка, управляюча компанія одержує право на компенсацію кредитних ставок до рівня ставки рефінансування Нацбанку і дозвіл на застосування додаткової норми прискореної амортизації нових основних фондів групи 3 і 4. Компанії, що працюють в ІПП, одержать "повну або часткову компенсацію" витрат на розробку і сертифікацію нових видів робіт, а також компенсацію 50% суми витрат на створення нових робочих місць. "Однак пільги одержать лише компанії, зареєстровані за місцем розміщення промислового суб'єкта", - підкреслив Пантелеєнко. Радник міністра економіки Людмила Мусіна, що брала участь у розробці попереднього тексту законопроекту, вважає, що хоча у введенні додаткових обмежень немає необхідності, однак навіть у такому вигляді закон буде корисним. "Про індустріальні парки забули - нинішній уряд виступає не тільки проти ВЕЗів, але й не хоче слухати ні про що схоже, - шкодує вона. - Нехай індустріальні парки запрацюють хоч у такому вигляді. А там буде видно". Не бачить необхідності в обмеженнях й екс-міністр економіки, народний депутат Анатолій Кінах (Партія регіонів). "Ідея індустріальних парків полягає в залученні інвестицій у регіони з високим технічним і науковим потенціалом. А для допомоги депресивним регіонам є інші механізми", - говорить він.
Голова парламентського комітету з питань промислової та регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська (БЮТ) погоджується із критикою політичних опонентів. "З одного боку, таке обмеження дійсно знижує обсяг залучених інвестицій. Однак, з іншого боку, - воно направляє інвестиції в найбільш уразливі точки економіки", - відзначає вона. При цьому пані Королевська очікує, що деякі зміни в текст документа будуть внесені при його розгляді Кабміном. "Наскільки мені відомо, до цього документа є зауваження в Мінфіну.
Однак після того, як всі зауваження будуть враховані, я думаю, що в цього законопроекту не буде проблем при проходженні через Верховну раду", - говорить вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас