Життя без реєстру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Життя без реєстру

Фондовий ринок
383
Учора стало відомо, що Держкомісія цінних паперів і фондового ринку позбавила ліцензії реєстратора - компанію "Реєстр-Холдинг". Раніше представники "Турбоатома" заявляли, що новим реєстратором стане Мегабанк, підконтрольний генеральному директорові підприємства Віктору Суботіну. Тим часом "Реєстр-Холдинг" має намір відновити свої права через суд, і юристи високо оцінюють його шанси на виграш.
Державна комісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) постановою №614-ХА від 15 серпня (копією володіє) позбавила ліцензії реєстратора "Турбоатома" - компанію "Реєстр-Холдинг". У постанові сказано, що це було зроблено після перевірки реєстратора Харківським територіальним управлінням комісії. Відповідно до документа, ТОВ "Реєстр-Холдинг" відмовилося задовольнити шість письмових вимог "Турбоатома" про надання реєстру акціонерів.
У самому "Реєстрі-Холдингу" стверджують, що не змогли надати реєстр, оскільки Господарський суд Харківської області рішенням №53/339-07 від 12 грудня 2007 року за позовом "Турбоатома" заборонив йому брати участь в організації і підготовці зборів акціонерів, у тому числі видавати реєстр. На початку серпня компанія направила в ДКЦПФР лист із проханням роз'яснити, чи може вона надати реєстр незважаючи на заборону суду, однак відповіді не було. В. о. директора компанії Галина Шатова повідомила, що дії держкомісії будуть оскаржені в суді.
ВАТ "Турбоатом" спеціалізується на виробництві турбін для теплових, атомних, гідро- і гідроакумуляторних електростанцій. Оборот в 2007 році склав 334,2 млн грн, чистий прибуток - 34,9 млн грн. 75,22% акцій "Турбоатома" належить державі, близько 14% володіють компанії, афілійовані з "Енергетичним стандартом" підприємця Костянтина Григоришина, іншими - міноритарії, найбільшим з яких є Мегабанк. Рішення ДКЦПФР підтримав Віктор Суботін. "Наскільки мені відомо, останнім часом комісія нарахувала в роботі 'Реєстру-Холдингу' більше 20 порушень.
Тому однаково було досить підстав для позбавлення його ліцензії", - сказав він, але при цьому відмовився відповістити на запитання, хто стане наступним реєстратором "Турбоатома". Втім, на прес-конференції в грудні 2007 року фінансовий директор "Турбоатома" Олексій Черкаський заявляв, що підприємство уклало договір про зберігання акцій з Мегабанком (Віктор Суботін є найбільшим його акціонером). Черкаський стверджував, що, якщо реєстратора позбавлять ліцензії, вести реєстр буде хоронитель - Мегабанк.
Відзначимо, що цього року вже відбулися двоє зборів акціонерів "Турбоатома" - 14 березня і 14 серпня. На останньому Фонд держмайна ініціював переобрання генерального директора підприємства Віктора Суботіна, а також розширив склад наглядової ради із семи до дев'яти осіб. Новими членами наглядової ради стали Тетяна Даценко та Дмитро Комарков, призначені з ініціативи ФДМ і Мегабанку.
Віце-президент групи "Енергетичний стандарт" Віктор Чобан розкритикував рішення ДКЦПФР. За його словами, воно вигідно Суботіну, оскільки дозволить йому контролювати роботу підприємства та обмежить права інших акціонерів, які мають безліч претензій до його роботи. Чобан вважає, що рішення було прийнято з порушеннями і "без законних підстав".
Партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Ігор Черезов також вважає, що комісія не мала права позбавляти ліцензії "Реєстр-Холдинг". "З юридичної точки зору керівництво 'Турбоатома' зробило прорахунок - спочатку підприємству потрібно було відмовитися від своїх вимог у суді, а вже потім вимагати реєстр або скасування ліцензії. Тепер шанси в реєстратора на відновлення ліцензії високі". Та й сам процес зміни реєстратора буде утруднений. Партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський відзначає, що для цього необхідно буде перевести акції в бездокументарну форму, що неможливо виконати, якщо "Реєстр-Холдинг" не віддасть реєстр Мегабанку.
11 листопада 2005 року Держкомісія цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) почала перевірку законності діяльності всіх реєстраторів підприємств із подвійними реєстрами.
Серед них - реєстратори Нікопольського заводу феросплавів - "Альфа-Інвест" і "Славутич-Реєстратор", "Дніпроспецсталі" - "Альфа-Інвест" та "Офр-Запоріжжя", Просянського ГЗК - "Варіант" і "Славутич-Реєстратор", "Луганськобленерго" - Укрсоцбанк і F.C.I. 11 лютого 2006 року почала процедуру позбавлення ліцензії обох реєстраторів НЗФ - "Альфа-Інвеста" і "Славутич-Реєстратора" - і завершила її в 2007 році після досягнення сторонами мирової угоди.
3 березня 2008 року позбавила компанію "Укрнафтогаз", що входить у групу "Приват", ліцензії на ведення реєстрів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас