Аграрії наповнять олією Держрезерв — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграрії наповнять олією Держрезерв

Аграрний ринок
162
3 вересня Державний комітет України з державного матеріального резерву проведе перший тендер із закупівлі соняшникової олії в новому сезоні. На торгах структура планує купити 2,2 тис. т нерафінованої соняшникової олії 1-го сорту. Учасники ринку вважають, що нестачі охочих продати не буде, з огляду на період сезонного зниження цін на олійному ринку.
Комітет уже розмістив оголошення про тендер в "Віснику державних закупівель". Відповідно до нього, поставка соняшникової олії повинна бути здійснена на комбінат "Новий" (Донецька область) або комбінат "Світанок" (Харківська область). Тендерне забезпечення закупівлі олії на торгах передбачається за рахунок замовника - 921,8 тис. грн.
Як відзначила співробітниця тендерного комітету Надія Хлопенюк, закупівля соняшникової олії в запас є плановою. "Ціна буде визначена за тендерними пропозиціями, за системою редукціону, - говорить вона. - Що стосується поставки на певні підприємства, то в нас це прийнята практика".
Дата тендера збігається із сезонним зниженням цін на соняшникову олію (через надходження валу соняшника і зниження цін на сировину). Уже зараз ціна на олію пішла вниз. Якщо на кінець травня 1 т соняшникової олії коштувала 8,702 тис. грн., то на середину серпня ціна склала 6,598 тис. грн./1 т. "Ми не бачимо причин для зростання цін на соняшникову олію в середньостроковій перспективі", - відзначив раніше гендиректор асоціації "Укроліяпром" Степан Капшук. При цьому пропозиція продукту на ринку збільшується - виробництво нерафінованої рослинної олії в липні виросло майже на третину: 126,1 тис. т проти 95,1 тис. т у червні.
У комітеті впевнені, що охочі продати продукт знайдуться, тому навіть не скористалися наданим недавно урядом правом купувати продукцію прямо на біржі, обходячи забюрократизовану тендерну процедуру. Швидше за все, в цьому випадку організаційні моменти аграріїв не віджахнуть, з огляду на високу пропозицію продукту на ринку і тенденцію до зниження цін.
Нагадаємо, що перший тендер із закупівлі зерна нового врожаю Держкомітетом матеріального резерву, на якому планувалося закупити 200 тис. т зерна врожаю 2008 р., провалився через недостатню кількість заявок (одна при мінімум двох необхідних).
Міністерство аграрної політики прогнозує врожай соняшника цього року в обсязі 5 млн. т при врожайності 13 ц/га. Торік урожай соняшника склав 4,1 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас