Банки не купують нові ОВДЗ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки не купують нові ОВДЗ

Фондовий ринок
468
Банки проігнорували останню ініціативу уряду. На останньому аукціоні Мінфін збільшив прибутковість облігацій внутрішнього держзапозичення (ОВДЗ).
По дворічних паперах купон замість 7,7% склав 10% річних, по трирічних - 11% замість 7,9%. Однак жоден папір не був проданий, хоча грошей у банків було досить. Навіть ця прибутковість здалася їм маленькою.
Підвищення стало несподіванкою. На рівні приблизно 7,5% ставки перебували із січня цього року. До цього вони перебували поблизу 6,5%.
Найбільш логічним поясненням підвищення прибутковості було б недовиконання статей фінансування бюджету. Із планованих 7,8 млрд. грн. на внутрішньому ринку вдалося зібрати всього 627 млн. грн., або 8%. Мало грошей поки отримано й із зовнішніх ринків. Наприкінці червня уряд провів road show випуску єврооблігацій, але потім відмовився від продажу паперів.
Однак заступник міністра фінансів Володимир Литвин запевнив "i", що підвищення прибутковості ОВДЗ ніяк не пов'язано з тим, що Україна не стала позичати гроші на зовнішніх ринках. "Те, що ми не розмістилися, - абсолютно логічний крок, тому що ринки зараз не зовсім сприятливі. Але ми не відмовилися від випуску. З вересня ми можемо відновити спроби розмістити єврооблігації", - підкреслив заступник міністра.
Він пояснив, що Мінфін проводить тестування ринку і намагається з'ясувати, який рівень прибутковості буде прийнятним для покупців. "Ми провели попередні консультації з банкірами. Вони заявили, що якщо рівні будуть такого порядку, то це може викликати інтерес. На жаль, інформація не зовсім підтвердилася. Ми збентежені - спочатку ринок нам говорить, що от це нормально, а потім виявляється, що ні. Будемо далі пробувати", - відзначив заступник міністра.
На його думку, єдиним поясненням того, що після підвищення прибутковості ОВДЗ не користувалися попитом, можуть бути завищені очікування банків: "Завжди, коли приходиш на базар, продавець хоче більше, покупець - менше. От і вся аргументація".
Скарбник одного з банків розповів, що навіть запропонованої прибутковості було мало. Банки бачать ОВДЗ лише як можливу заставу для одержання рефінансування НБУ. "Під держпапери Нацбанк дає рефінансування взагалі без обмежень - ні за обсягом, ні за термінами. У ситуації, коли є проблеми з ліквідністю, ОВДЗ - це залізна гарантія того, що я одержу гроші під 15% річних. Тому якби прибутковість по них становила хоча б 13-14%, як на вторинному ринку, я б купив. А так спред усе ще занадто великий", - підкреслив він.
Мінфін шукає механізм для запобігання подібних ситуацій. Володимир Литвин бачить рішення в запуску інституту первинних дилерів. В ідеалі вони виступали б маркетмейкерами. Через дилерів Мінфін одержував би реальні котирування. Але поки така система не існує і відомство в режимі проб і помилок саме намагається знайти той рівень, на якому є попит.
За словами заступника міністра, запуск інституту гальмується з бюрократичних причин. "Будь-який концептуальний документ повинен проходити узгодження з різними відомствами. У нас досить багато часу йде на те, щоб пояснити, що таке первинні дилери. З Нацбанком труднощів немає. Вони виникають із іншими відомствами", - підкреслив заступник міністра.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас