Ціни на брухт прогинаються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на брухт прогинаються

1450
Падіння світових цін на метал відчули на собі постачальники металобрухту. Європейські і турецькі металурги значно знизили закупівельні ціни на цей вид металургійної сировини. Українські метпідприємства можуть наслідувати їхній приклад в найближчі тижні.
Період небувалого, майже дворазового підйому цін на сталь, що почався восени 2007 р., поки підійшов до завершення. Більшість виробників із країн СНД та інших регіонів оголосили про зниження цін на готову продукцію в серпні і вересні. Майже синхронно відчув тиск і ринок брухту. Якщо навесні поточного року турецькі металурги закуповували брухт за позахмарними $680-700 (CIF), то в серпні вартість сировини опустилася орієнтовно до $510-520 за 1 т. Причому кількість угод у цьому регіоні, за словами учасників ринку, скоротилася до мінімуму.
Схожі тенденції спостерігаються і ще на одному важливому ринку для українських експортерів брухту - європейському. Тамтешні заводи тримають ціни на рівні $540-560, активно проводять планові ремонти потужностей і закуповувати сировину не поспішають.
Вітчизняні підприємства поки що купують металобрухт по 2200-2300 грн. ($450-470) за 1 т. Однак світові проблеми зі збутом продукції не могли пройти повз орієнтований на експорт український ГМК. І якщо навесні метпідприємства окремим постачальникам брухту були готові навіть доплачувати за більш якісну сировину, то зараз постачальники очікують зниження цін на 150-200 грн.
Чекають цього і металурги. "У липні максимальна ціна на квадратну заготівлю в чорноморських портах в окремих випадках короткочасно досягала рівня $1160-1180 за 1 т. Але останні два-три тижні вона впала приблизно до $800. Крім того, усі чекають, наскільки сильним буде падіння на гарячекатані рулони. Відповідно, за логікою вартість брухту на внутрішньому ринку теж повинна відкоригуватися", - припустив перший віце-президент ЗАТ "Істіл (Україна)" Фарук Сіддікі.
Деякі метпідприємства почали освоювати імпорт брухту, що у низці випадків може бути дешевшим. Експерти не виключають, що за підсумками року загальний імпорт досягне кілька сотень тисяч тонн.
Наприклад, той же "Істіл" закуповує брухт у російської компанії "Ломпром", що також як і завод, входить у групу "Естар" поки в обсязі 10 тис. т на місяць, що приблизно становить десяту частину потреб підприємства в цій сировині. "За нашими планами, імпорт із Росії і Казахстану повинен закривати не більше 20-25% від наших потреб. Не хочемо розхитувати український ринок металобрухту, оскільки обсяг заготівлі брухту приблизно відповідає обсягу споживання", - говорить Сіддікі.
За даними Української асоціації вторинних металів, за сім місяців 2008 р. українські метпідприємства одержали близько 4 млн. т заготовленого в країні металобрухту. Це приблизно відповідає торішньому показнику (із січня по липень). Однак сталі за цей період українські підприємства зробили на 1 млн. т більше, ніж за аналогічний період в 2007 р., - 25,93 млн. Це означає, що в умовах дефіцитного металобрухту, що різко подорожчав, металурги були змушені більше споживати також недешевого чавуну.
По суті, металобрухт - це єдиний вид сировини, на вартість якої метпідприємства можуть впливати. Кардинальних змін на ринку залізорудної сировини варто очікувати лише навесні наступного року, коли найбільші світові гравці цього ринку підпишуть річні контракти. Вартість високодефіцитного коксівного вугілля і, відповідно, коксу поки і не думає знижуватися.
Українські постачальники металобрухту по-різному оцінили подальші цінові перспективи. На тлі песимістичних звучали і більш спокійні думки. "Падіння цін на брухт у літній період - це сезонне явище, - сказав віце-президент компанії "Євро Фінанс Лтд" Валентин Макаренко. - Безумовно, позначилися такі фактори, як падіння ринку нерухомості в США і по усім світі, спостерігаються труднощі із продажами готового металопрокату. Однак я не бачу нічого надприродного, принаймні, поки". За його словами, виходячи з досвіду минулих років, у середині вересня можна чекати стабілізації ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас