Костянтина Жеваго витісняють з Болгарії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костянтина Жеваго витісняють з Болгарії

361
Кредитори найбільшого металургійного комбінату Болгарії "Кремиковці", які сконцентрували більше 50% боргових паперів підприємства, домагаються визнання платоспроможності підприємства. Вони оскаржили рішення Софійського суду від 7 серпня, відповідно до якого комбінат був визнаний неплатоспроможним.
Визнання банкрутства "Кремиковців" домагався український бізнесмен Костянтин Жеваго, що сконцентрував у себе близько 30% облігацій меткомбінату. Приналежна йому компанія "Ворскла-Сталь Болгарія" на сьогоднішній день призначена тимчасовим керуючим комбінату. Крім того, за толлінговою угодою, підписаною на початку липня цього року, "Ворскла-Сталь Болгарія" забезпечує меткомбінат сировиною, енергоресурсами і транспортом, оплачує переробку та забирає кінцевий продукт на реалізацію. У випадку, якщо суд піде на зустріч кредиторам, Жеваго може позбутися управління комбінатом.
Серед позивачів, які грають проти українського бізнесмена, - пайові інвестиційні фонди York Capital, QVT і Mars Capital, що володіють облігаціями заводу в цілому на 325 мільйонів євро. На думку представників цих структур, банкрутство підприємства порушить їхні права в одному з найбільших інвестпроектів. "Рішення було прийнято з конкретною метою - позбавити власників облігацій їхніх договірних прав і вимог на користь сторони, що хоче купити активи компанії за невиправдано низькими цінами", - говориться в заяві кредиторів.
Прес-секретар групи "Фінанси та Кредит" Максим Прасолов учора пообіцяв оприлюднити позицію найближчим часом. У той же час, за даними джерела "Дела", серйозної загрози в цьому позові представники Жеваго не бачать. "Судові процеси можуть затягтися на довгий час, і керуючий весь цей час буде залишатися той же", - пояснює джерело.
Компанія Global Steel Holdings, підконтрольна братам головного акціонера Arcelor Mittal Лакшмі Міттала - Прамоду і Віноду Мітталам, придбала завод "Кремиковці" в 2005 році. За дев'ять місяців 2007 року, коли останній раз був опублікований звіт про діяльності "Кремиковців", чистий дохід підприємства від реалізації продукції збільшився на 26,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року - до 390 млн. євро. Загальна сума боргів комбінату, що недавно допустив дефолт по своїх єврооблігаціях, оцінюється в 1,3 мільярди доларів. На підприємстві працює 5640 осіб.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас