Україна хоче налаштовувати побут з Samsung — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче налаштовувати побут з Samsung

444
Корейська Samsung Group розглядає Україну в числі однієї з восьми країн Європи як майданчик для будівництва заводу з виробництва побутової техніки. Заявлені інвестиції - $100 млн.
На руку Україні може зіграти вдале географічне розташування, а також дешева робоча сила. Втім, корейського інвестора, швидше за все, цікавлять податкові пільги, вважають експерти.
Про те, що один зі світових лідерів з виробництва побутової техніки та електроніки - південнокорейська Samsung Group - розглядає Україну в числі восьми країн Центральної та Східної Європи як майданчик для будівництва заводу з виробництва побутової техніки, розповів перший заступник міністра промислової політики Віталій Немилостивий. 18 серпня він провів переговори із представниками консалтингової компанії A.T. Kearney Korea LLC. (консультує Samsung) і Українського центру сприяння іноземному інвестуванню (InvestUkraine).
За даними джерела, ознайомленого з перебігом переговорів, для реалізації проекту компанії буде запропоновано кілька майданчиків у Київській області і на заході Україні. Samsung готовий інвестувати у виробництво побутової техніки $100 млн і створити порядку 2 тис. робочих місць. Продукцію передбачається поставляти на ринки країн Євросоюзу та у Росію. У представництві Samsung в Україні вчора не підтвердили, але й не спростували цю інформацію.
Аналітик ІК Concorde Capital Ольга Паньків вважає, що в першу чергу Україна приваблива завдяки своєму географічному положенню і відносно дешевою в порівнянні з іншими країнами Європи робочою силою. Крім того, цікавий ринок побутової техніки України. "Українські споживачі продовжують заміняти стару побутову техніку новою, що сприяє збільшенню попиту", - говорить директор департаменту промислових товарів ДП "Держзовнішінформ" Артур Поліщук.
За оцінками Мінпромполітики, протягом останніх декількох років збільшення споживання великої побутової техніки (холодильники, кондиціонери, пральні машини, електроплити) склало не менше 20% на рік у натуральному вираженні. Очікується, що темпи зростання збережуться як мінімум у найближчі п'ять років.
За даними дослідницької компанії Gf Ukraine, в 2007 році в Україні було продано 3,185 млн одиниць великої побутової техніки на суму $1,009 млрд. За оцінками ДП "Держзовнішінформ", частка Samsung у загальному обсязі продажів холодильників склала 14-15%. Компанія контролює близько 19% внутрішнього ринку пральних машин і більше 25% ринку кондиціонерів.
На думку експертів, визначальним фактором у виборі країни для Samsung стане податкове законодавство. "Поки в Україні не будуть створені податкові пільги для інвесторів, які готові і хочуть інвестувати в економіку країни, у компаній не буде стимулу для цього", - говорять в "Українській побутовій техніці" (виробляє пральні машини Ardo в Івано-Франківську; її співзасновниками є італійські компанії Antonio Merloni Spa та M.90 S.r.l).
Нагадаємо, у квітні було оголошено, що "Українська побутова техніка" розглядає можливість перенесення будівництва заводу з виробництва морозильних камер і холодильників з Івано-Франківська в Білорусію або Росію. Ще однією можливою перешкодою для розміщення виробництва в Україні може стати те, що Samsung уже налагодив виробництво побутової техніки в Росії: у Калузькій області запущена перша черга з виробництва рідкокристалічних дисплеїв. Запуск другої черги дозволить налагодити виробництво холодильників і пральних машин.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас