Кабмін попрямував до зірок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін попрямував до зірок

Казна та Політика
275
Учора у Верховній раді був зареєстрований законопроект про затвердження космічної програми України на найближчі п'ять років. На виконання заходів, передбачених програмою, передбачається виділити 2,5 млрд грн.
Опитані експерти вважають, що цих коштів досить лише для того, щоб не допустити стагнації галузі. У Верховній раді вчора був зареєстрований законопроект "Про затвердження загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2008-2012 роки", внесений прем'єр-міністром Юлією Тимошенко. Програма була розроблена Національним космічним агентством України (НКАУ) разом з Національною академією наук і затверджена на засіданні Кабінету міністрів 6 серпня.
Даному документу передували програма на 1993-1997, 1998-2002 і 2003-2007 роки. Коментуючи особливості нової програми, заступник генерального директора НКАУ Едуард Кузнєцов заявив, що мова йде, зокрема, про "контроль за врожайністю, вирубкою лісів, паводками та землетрусами", що буде здійснюватися за допомогою апаратів дистанційного зондування Землі типу "Січ". За його словами, програмою передбачене також створення національної супутникової телекомунікаційної системи зв'язку. "Планується перевести на супутник урядовий і банківський зв'язок, закриті канали якого зараз ідуть по землі. Природно, інформація буде закодована", - додав Кузнєцов. Для супутникового зв'язку буде використовуватися космічний апарат "Либідь". Завершити створення системи НКАУ планує до початку фінальної частини чемпіонату Європи з футболу Євро-2012.
На виконання передбачених програмою заходів у найближчі п'ять років передбачається виділити 2,5 млрд грн. При цьому з держбюджету повинно надійти всього 1,4 млрд грн. Інші кошти планується добути з альтернативних джерел, зокрема шляхом залучення кредитів, а також за рахунок грошей, отриманих у результаті виконання комерційних проектів (будівництво ракет-носіїв і майданчику запуску для космодрому "Алькантара" у Бразилії).
Бюджетне фінансування програми на 2008 рік становить 250 млн грн (в 2007 році на ці цілі було виділено всього 65 млн грн). За словами Едуарда Кузнєцова, космічні програми попередніх років, як правило, виконувалися.
На думку експерта Центру досліджень армії, конверсії та роззброювання Володимира Копчака, бюджетне фінансування галузі повинне становити не менше 700 млн грн на рік. Він переконаний, що передбачених програмою коштів недостатньо для "модернізації експериментальної та виробничої бази галузі", а також для "розробки перспективної техніки". "Якщо програма буде виконана - це той мінімум, що може запобігти стагнації космічної галузі України", - вважає Копчак. При цьому він відзначив, що Україна вперше має намір використати потенціал галузі не тільки "для надання транспортних послуг, але й для реалізації високотехнологічних проектів".
За словами Едуарда Кузнєцова, освоїти 250 млн грн "навряд чи вдасться". "Програма вносилася на розгляд у Верховну раду в 2007 році, однак у зв'язку зі зміною Кабміну була відкликана назад", - пояснив Кузнєцов. Він відзначив, що для того, щоб програма на 2008-2012 роки почала діяти вже цього року, урядовою постановою був затверджений план першочергових заходів щодо виконання космічних завдань і його фінансування в закладеному в проекті програми обсязі. Однак, за інформацією НКАУ, фінансування основних робіт дотепер не починалося.
Така затримка тривожить члена парламентського комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолія Кінаха. "У наукомістких галузях такі розриви неприпустимі. Україна так і не продемонструвала системної стратегії розвитку галузі, що є для неї однією із пріоритетних", - заявив Кінах. За його словами, програма розвитку космічної галузі повинна створюватися мінімум на 25 років. "У нас уже 70% працівників галузі мають вік понад 50 років, а рівень їхньої зарплати навіть нижчий, ніж у промисловості. Тим часом у програмі про це немає ні слова", - додав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас