Криза в Південній Осетії вже обійшлася Росії 197 млрд. рублів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза в Південній Осетії вже обійшлася Росії 197 млрд. рублів

Казна та Політика
651
Конфлікт у Південній Осетії має цілком реальне вартісне вираження і його ціна складається з декількох складових.
По-перше, це вартість власне ведення бойових дій. За неофіційним даними до операції з примусу Грузії до миру було притягнуто близько 10 000 російських військовослужбовців, включаючи миротворчий контингент, який перебуває безпосередньо в Південній Осетії. Крім частин 58-ої армії, розквартированої на Північному Кавказі, до участі в операції була притягнута 76-а Псковська дивізія ВДВ, а також батальйон “Восток”.
Вартість одного танкового пострілу становить $200, артилерійського снаряда - $150, гранати - $8, тисячі автоматних патронів - $30, ракети "Смерч" для могутніших, ніж наявного в розпорядженні грузинських військових реактивних систем залпового вогню - $2000, авіабомби об'ємного вибуху - $3000 доларів. Повідомлялося також про застосування оперативно-тактичних ракет "Іскандер” . Однак скільки таких ракет було використано на Кавказі даних немає. До цієї вартості варто включити також ГСМ для військ, наземне обслуговування літаків, забезпечення діючої армії продуктами харчування і т.д.
На думку аналітиків, вартість одного дня конфлікту в активній фазі може коливатися від 2 млрд. рублів до 2,5 млрд. рублів. Таким чином, 5 днів боїв коштували Росії порядку 12,5 млрд. рублів.
По-друге, це вартість загубленої бойової техніки. Офіційно повідомлялося про те, що російські ВВС втратили 3 літаки Су-25 та один надзвуковий бомбардувальник Ту-22М. Максимальна вартість Су-25 на світовому ринку становить близько $10 млн. Ту-22М, який експлуатується зараз крім Росії, Білорусією та Індією - $25 млн. У такий спосіб вартість втрачених літаків становить близько $55 млн. або близько 1 млрд. 340 млн. рублів.
Є дані про підбиті 10 одиниць бронетехніки, щоправда при цьому не уточнюється, про які конкретно її види йде мова. Вартість Т-72 може досягати 1,5 млн., БМП і БТР цінується дешевше. Виходячи з цього, приблизно вартість втрат складе близько $7 млн. або близько 170 млн. рублів. Таким чином, витрати Росії становлять тут приблизно 1,5 млрд. рублів.
По-третє, це додаткові виплати військовослужбовцям за період бойових дій. Наприкінці 90-х років вони становили від 800 до 900 рублів за добу участі в бойовій операції залежно від звання. Сьогодні заст. начальника Генштабу генерал-полковник Анатолій Ноговіцин не називає точні суми виплат, але говорить, що вони будуть істотно вищими.
Припустимо, що в середньому кожен військовослужбовець одержить 1500 рублів за кожний день боїв. Ці виплати в такому випадку можуть скласти з урахуванням чисельності російського угруповання і тривалості активної фази операції 75 млн. рублів. Крім того учасникові миротворчої операції виплачуються відрядні за нормами, встановленими постановою уряду Росії №812 від 26 грудня 2005 року. Це означає, що при відрядженні до Грузії кожен військовослужбовець одержить ще близько 400 рублів за кожний день перебування за межами Росії. Разом - 40 млн. рублів з розрахунку 10 днів . Всього виходить близько 115 млн. рублів., хоча, звичайно, всі розрахунки умовні і ця цифра може зрости.
По-четверте, витрати на відновлення Південної Осетії, допомога біженцям і т.д. На засіданні президії уряду Росії говорилося про виділення додатково 500 млн. рублів для забезпечення жителів Південної Осетії, які тимчасово перебувають на території Республіки, а також про додаткові кошти з Резервного фонду уряду в сумі 540 млн. рублів на допомогу біженцям. Остання сума - це т.зв. компенсації в розмірі 50 тис. рублів на кожного біженця. Крім того, ухвалене рішення щодо виділення коштів з Резервного фонду для МНС Росії, Росрезерву, Мінздоровсоцрозвитку Росії для компенсації понесених витрат. Загальна сума - 280 млн. рублів. Додатково на уряді Росії обговорювалося питання про направлення 1,5 млрд. рублів на відновлення першочергових об'єктів.
Таким чином, ця сума з урахуванням всього перерахованого становить 2 млрд.820 млн. рублів. Однак додатково на відновлення майже повністю зруйнованого війною Цхінвала передбачається виділити ще до 10 млрд. рублів. Таким чином, сума становить 12 млрд. 820 млн. рублів.
Зрозуміло, ці дані ще будуть багаторазово уточнюватися. Варто врахувати, що до цієї суми можуть додатися витрати на лінію Федеральної цільової програми розвитку освіти на 2006 - 2010 роки на налагодження процесу навчання південно-осетинських школярів. Про таку можливість говорив на засіданні президії уряду вчора керівник міносвіти Росії Андрій Фурсенко.
По-п'яте, це непрямі втрати економіки Росії, викликані кризою. Насамперед тут згадується сума в $7 млрд. інвестицій або близько 170 млрд. рублів, виведених з Росії в період 8 - 11 серпня. Ці дані за відтоком капіталу навів перший віце-прем'єр і міністр фінансів Олексій Кудрин.
8 серпня російський ринок акцій закрився в мінусі, акції найбільших компаній впали на 3-8 %. Індекс РТС за підсумками торгів 8 серпня знизився на 6,51 % і закрився на рівні 1722,71 пунктів, індекс ММВБ втратив 5,25 % і склав 1 359,62 пунктів. Криза призвела також до різкого падіння курсу рубля відносно долара .Долар досяг свого максимуму за останні 5 місяців. Ці втрати навряд чи можна вирахувати в точній кількості рублів.
Загальний і досить приблизний рівень втрат для економіки Росії оцінюється на сьогоднішній день в 197 млрд. рублів.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас