АМКУ порушив справу проти найбільших нафтових компаній України через подорожчання дизпалива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АМКУ порушив справу проти найбільших нафтових компаній України через подорожчання дизпалива

Енергетика
321
Антимонопольний комітет України (АМКУ) порушив справу відносно АТ "Укртатнафта", ЗАТ "ЛИНИК", ТОВ "ТНК-ВР Коммерс", ВАТ "Нафтохімік Прикарпаття", ВАТ "Нафтопереробний комплекс "Галичина", ТОВ "Оптима-Трейд", ВАТ "Концерн Галнафтогаз" і ВАТ "Лукойл-Одеський НПЗ" за ознаками антиконкурентних погоджених дій на ринку дизельного палива.
"Результати попереднього економічного аналізу свідчать про наявність ознак змови основних гравців ринку", - цитує прес-служба АМКУ в середу першого заступника голови комітету Юрія Кравченка.
За даними комітету, з березня 2008 року дії зазначених операторів привели до підвищення роздрібних та оптових цін на дизпаливо, у результаті чого ціни на нього на 5% перевищили ціни на високооктанові бензини.
АМКУ підкреслює, що з березня темпи подорожчання дизпалива перевищили темпи зростання цін на нафту та імпортовані нафтопродукти.
"Як свідчить наявна в комітеті інформація, такі тенденції ввели основні виробники і підтримали основні імпортери дизпалива", - говориться в повідомленні комітету.
Він також відзначає, що формування ціни на паливо зазначеними операторами відбувалося в умовах різкого скорочення ринку дизпалива, зменшення обсягів його імпорту та виробництва з одночасним збільшенням експорту.
У той же час Ю.Кравченко заявив, що для об'єктивності розслідування комітет залучить до нього провідних експертів ринку.
Серед зазначених операторів ринку п'ять із шести нафтопереробних заводів України, а також майже всі провідні мережі АЗС.
Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов і міністр палива та енергетики Юрій Продан 13 серпня на розширеному засіданні експертно-аналітичної групи з питань ринку нафтопродуктів звинуватили його учасників у завищенні цін на нафтопродукти та небажанні знижувати їх в умовах значного здешевлення нафти на світовому ринку. При цьому уряд звернувся до АМКУ із проханням проаналізувати ситуацію на ринку.
Оператори ринку пояснюють більш пізню реакцію на світову кон'юнктуру тим, що вони змушені були працювати на раніше сформованих за дорогими цінами запасах. За їхнім твердженням, більш високі ціни на дизпаливо в порівнянні з бензином є новою тенденцією не тільки для українського ринку, але й для світового, що пояснюється підвищеним попитом на цей вид пального.
За даними Мінекономіки, з початку року по 15 серпня в роздробі дизпаливо в середньому по Україні подорожчало на 36,2% - до 6,92 грн за літр, бензин А-76 - на 23,9%, до 5,91 грн за літр і бензин А-95 - до 6,53 грн за літр. У той же час із початку серпня ціни на дизпаливо знизилися на 2,1%, на бензини - на 1,2%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас