Вода викликала спрагу наживи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вода викликала спрагу наживи

Казна та Політика
417
Учора Міністерство внутрішніх справ повідомило про факти зловживань, виявлені у районах, що постраждали від повені. Міліція реєструє випадки мародерства, а також порушення, що стосуються розподілу та надання потерпілим компенсаційних коштів і гуманітарної допомоги. Щодо низки інцидентів порушені кримінальні справи.
В Івано-Франківській області одна з фірм завищила реальний розмір збитків внаслідок повені. "Після обмірювання площ, засіяних яровою та озимою пшеницею, було встановлено, що фактичний розмір відшкодування повинен становити 245 тис. грн, а не 600 тис., як запросила фірма", - повідомив начальник центру громадських зв'язків (ЦГЗ) УМВС в Івано-Франківській області Василь Гультайчук.
Зловживання, пов'язані з розподілом допомоги потерпілим від паводка, міліція виявила і в інших областях України. "Приміром, у Путильському районі Чернівецької області районна державна адміністрація продавала борошно, отримане у вигляді гуманітарної допомоги, приватним підприємствам. Кілька посадових осіб зазначеної районної адміністрації перебувають під підозрою, ведеться слідство", - розповів заступник начальника ЦГЗ МВС Геннадій Гребньов.
У той же час перший заступник голови Путильської райдержадміністрації Іван Скидан, з яким зв'язалися по телефону, заявив, що рішення про розподіл борошна приймав голова адміністрації Володимир Луканюк, але "ніяких зловживань не було". "Наш населений пункт був відрізаний від країни, і розвозити борошно було дуже важко", - плутано пояснив Скидан.
За його словами, Луканюк вирішив "позичити борошно пекарям, щоб ті випекли булки". "Потім ми їх роздали людям", - додав Скидан. Після цього він продиктував кореспондентові телефон Володимира Луканюка. "Борошно - це не зовсім мій профіль роботи", - заявив при цьому перший заступник голови. Втім, телефон Луканюка прогнозовано виявився поза зоною досяжності.
У Чернівецькій області також зареєстровані випадки мародерства. Зокрема, міліція затримала двох громадян, що грабували постраждалі від стихійного лиха підприємства. "Вони проникали в магазини через розбите скло вітрин - найчастіше це були торговельні точки із продажу комп'ютерної техніки. У понеділок вони украли комплектуючі на суму майже 4 тис. грн. Один із затриманих - студент, інший - приватний підприємець", - розповіли в ЦВЗ МВС.
У цілому МВС констатує збільшення рівня злочинності в потерпілих від паводка районах. Це змусило правоохоронні органи перейти на посилений режим несення служби. За інформацією МВС, щодоби охороною громадського порядку на постраждалих територіях займаються близько 1300 співробітників міліції і військових, а також 450 представників цивільних формувань - у першу чергу в місцях зберігання і на маршрутах транспортування компенсаційних коштів, виділених з державного бюджету. Крім того, міліція забезпечує охорону листонош, які доставляють потерпілим адресну допомогу.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас