Західні нафтові компанії знижують видобуток, втрачаючи доступ до світових запасів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Західні нафтові компанії знижують видобуток, втрачаючи доступ до світових запасів

Енергетика
377
Видобуток нафти найбільшими західними компаніями почав знижуватися, тому що їм стає усе важче нарощувати видобуток, у тому числі, через політичну протидію з боку багатих енергоресурсами країн, повідомляє Інтерфакс із посиланням на газету The New York Times.
Провідні західні нафтові компанії втрачають свої позиції в багатих ресурсами регіонах. Вони змушені укладати нові контракти на менш вигідних умовах і все частіше зазнають поразки в боротьбі за розробку родовищ із державними компаніями, відзначає газета.
При цьому, значна частина видобувних підприємств, що належать лідируючим міжнародним компаніям, перебуває в сильно виснажених районах, таких як, наприклад, Північне море. Нарощувати видобуток стало дійсно дуже складно - у портфель активів міжнародних компаній входять області, які вже сильно виснажені, і немає ніяких піонерських розробок, які змогли б це компенсувати.
Як наслідок, експерти по галузі не очікують зросту поставок сировини із країн, що не входять в ОПЕК. У той же час, світове споживання нафти, згідно із прогнозами картелю, збільшиться в 2009 р приблизно на 900 тис. б/д у порівнянні з нинішнім роком.
На частку таких гігантів індустрії, як Exxon Mobil, BP, Royal Dutch Shell, Chevron і ConocoPhillips, а також французької Total та італійської Eni припадає всього 13% світового видобутку нафти, тоді як в 1970-х роках їм належало більше половини світового ринку. Нинішні проблеми цих компаній стають усе більш очевидними на тлі падіння показників. Так, у минулому кварталі видобуток п'яти найбільших публічних нафтовидобувних компаній світу впав на 614 тис. бар на добу (б/д), повідомляє NYT.
У цей час у першу десятку компаній, що володіють найбільшими запасами паливних ресурсів, входять такі державні видобувні концерни, як російський Газпром або національна нафтова компанія Ірану.
При цьому зниження пропозиції на ринку нафти, що стало головною причиною зростання цін до нових рекордів, деякі експерти пояснюють "досягненням піка" світового видобутку. Однак багато експертів дотримуються іншої думки, заявляючи, що причина аж ніяк не в тому, що світові запаси нафти на межі, а в тому, що компанії, які можуть найбільш ефективно займатися її розробкою, позбавлені такої можливості. Нинішню ситуацію скоріше можна охарактеризувати як таку, що перебуває на піку геополітичної нафтової кризи.
Технологічна оснащеність західних міжнародних компаній, як відзначає видання, найчастіше значно перевершує національні компанії, однак багато країн-експортерів нафти відмовляються залучати їх для розробки своїх родовищ.
Менеджмент найбільших нафтових компаній світу сходиться на думці, що причина криється в тренді, що намітився, на націоналізацію сировинних галузей економіки в Росії, країнах Південної Америки та Близького Сходу, пише New York Times.
Міжнародні компанії зазнають серйозних труднощів навіть у тих випадках, коли їм раніше вже був дозволений доступ до розробки нафти. Останнім часом вони були змушені піти на перегляд своїх контрактів у Росії, Алжирі, Нігерії та Анголі, погодившись віддавати більшу частину прибутку в бюджети цих країн.
"Проблеми з недостатнім постачанням упираються в складність доступу до ресурсів, - підтверджує голова ради директорів і головний виконавчий директор Exxon Mobil Рекс Тіллерсон. - Там де це вирішує влада - це вже політичне питання".
Лідируючим міжнародним компаніям буде дуже складно домогтися збільшення видобутку більш ніж до 95 млн б/д до 2020 р, відзначає головний виконавчий директор Total SA К. Маржері.
Нафтові гіганти, які колись панували на світовому ринку, розгубили більшу частину свого впливу, і саме це є причиною їхньої нездатності серйозно збільшувати видобуток, пише New York Times.
За матеріалами:
Файненшл Брідж
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас