ДПАУ ввійде в інтернет з касового апарата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПАУ ввійде в інтернет з касового апарата

Казна та Політика
587
Державна податкова адміністрація планує підсилити контроль за ринком інтернет-послуг, обсяг якого перевищує $1 млрд. Податківці мають намір змусити учасників інтернет-ринку встановлювати касові апарати, що дозволить фіскалам у повному обсязі стягувати податки. Представники компаній розходяться в думках - одні готові піти на обмін інформацією з податковими органами, інші погрожують перейти на обслуговування в російські системи.
Учора в прес-службі ДПАУ повідомили про першу зустріч заступника голови відомства Сергія Лікаря із головою Асоціації "Учасники електронного бізнесу України" Павлом Сидельниковим. У розмові Лікар відзначив, що на ринку інтернет-послуг існує кілька схем, що використовуються учасниками ринку для реалізації неякісного товару, за який вони одержують набагато більше від його реальної вартості.
Крім того, більшість таких компаній для здійснення операцій користується незареєстрованними інтернет-терміналами, що не дає можливості податківцям відслідковувати обсяги реалізації та стягувати відповідні суми податків у бюджет. Втім, Сергій Лікар не зміг назвати сум фінансових санкцій, пред'явлених компаніям у результаті перевірок.
За словами податківців, кінцевий споживач інтернет-товарів і послуг не має рахункового чека, яким міг би засвідчити проведення конкретної операції, що гарантували б повернення своїх грошей у випадку пред'явлення претензій продавцеві. "Це молодий ринок, він має право на розвиток, тому потрібно формувати певну довіру суспільства до цих ресурсів. Наше завдання - не допустити діяльності негативних структур на території даного сегмента", - резюмував Лікар.
Представники компаній, що надають інтернет-послуги, не згодні із претензіями ДПАУ і називають їх надуманими. 90% учасників цього бізнесу - юридичні та фізичні особи, на яких поширюються правила загальної або спрощеної системи оподатковування, і вони мають певні фіскальні зобов'язання.
За словами генерального директора інтернет-магазину futbolka.ua Дениса Олейнікова, чинне законодавство не вимагає обов'язкової реєстрації терміналів і видачі чеків у даній сфері, тому що цей бізнес не користується касовими апаратами. "У більшості випадків видаються квитанції або товарні чеки, виписані від руки, але завірені печаткою з реквізитами та підписом СПД. Вони є повноцінними документами", - говорить Олейніков. При цьому він не заперечує наявності фірм, що ігнорують ці правила. За даними учасників ринку інтернет-послуг, обсяг їхнього бізнесу в 2007 році склав $1 млрд.
Ініціативи податківців Павло Сидельников розцінює як спробу підсилити контроль у цьому сегменті, за аналогією із платіжними терміналами, які Нацбанк своїм розпорядженням зобов'язав ставити на облік. В асоціації пропонують інший варіант співробітництва із ДПАУ - створення схеми серверного обміну даними з податковою адміністрацією. "У момент здійснення платежу через одну із платіжних систем сервер у ДПАУ буде повідомляти про продаж такого-то товару на певну вартість, - уточнив Сидельников. - Касовий апарат уб'є таке поняття, як інтернет-магазин, тому що він передбачає роздруківку фізичного чека, а ми зараз хочемо перейти на електронний підпис та електронний чек, що буде мати фіскальну функцію".
Олейніков вважає, що за такий серверний обмін з податківцями і розробку відповідного програмного забезпечення в остаточному підсумку заплатить споживач, тому що представникам інтернет-бізнесу доведеться підвищити вартість реалізованого товару. А директор інтернет-компанії Mi[6] (інтернет-портал i.ua) Максим Хомутин прогнозує, що у зв'язку із цим багато учасників цього бізнесу перейдуть на роботу з російськими системами. "У Росії все це працює без втручання податкової, всі просто почнуть працювати через них", - говорить він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас