Експерти: Відтік капіталу з emerging markets ще не говорить про втрату інтересу інвесторів до них — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Відтік капіталу з emerging markets ще не говорить про втрату інтересу інвесторів до них

Казна та Політика
164
Відтік, що спостерігався останнім часом, коштів з фондів акцій країн emerging market не свідчить про втрату інтересу інвесторів до цих ринків і, ймовірно, є наслідком спекуляції інвестбанків, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти українських інвестиційних компаній.
"Останнім часом авторитетні видання заговорили про знижувальний тренд на сировинних ринках і розворот інвестора убік придбання американських активів. Наведені цифри виводу капіталу з emerging markets, скоріше, говорять про активність декількох інвестиційних банків, для яких спекуляції на новинах і тимчасових диспропорціях на ринках стали постійною практикою, а довгострокові інвестиції поки здаються дуже ризикованими", - сказав аналітик КУА "Фоїл есет менеджмент Юкрейн" (Київ) Олег Дрижак.
Як повідомлялося з посиланням на дані американського банку Merrill Lynch, з фондів акцій країн emerging market за останні 10 тижнів було виведено вже близько $20 млрд, що є рекордним показником для подібного періоду.
Керівник аналітичного департаменту "Драгон Капітал" (Київ) Андрій Беспятов зі свого боку додав, що на тлі тривалої світової фінансової кризи інвестори активно розробляють нові ідеї та стратегії для мінімізації ризику і з надією заробити, незважаючи на падіння ринків.
"Одна з ідей, популярних останні кілька днів, - повернення інвестицій у США. Зміцнення долара і зниження цін на сировинні ресурси роблять американські активи більш привабливими при більш низьких ризиках, ніж на ринках, що розвиваються", - пояснює він.
На думку Дрижака, "розворот" інвестора убік придбання американських активів, в основному, пояснюється короткостроковим подорожчанням долара відносно євро, здуванням "бульбашок" і темпів зростання на окремих сировинних ринках, а також перевагою негативної статистики з Європи над невтішними даними зі США.
У той же час Беспятов прогнозує, що навіть у випадку переорієнтації інвесторів на інвестиції в США через більш високу прибутковість, це не зробить серйозного впливу на обсяг вкладень в emerging markets, тому що більшість глобальних фондів інвестує в різні ринки з метою диверсифікованості.
При цьому він відзначив, що багато експертів дотепер оцінюють інвестиції в США як ризиковані у зв'язку із тривалою нерозв'язаністю багатьох проблем на іпотечному ринку.
"Іпотечні кредити, за багатьма оцінками, були тільки верхівкою айсберга, і США ще очікує криза споживчих кредитних карток, які становлять істотну частку багатотрильйонного кредитного ринку. На тлі цих проблем і наступних очікуваних списань "дешеві" американські активи навряд чи будуть цікаві для довгострокового інвестора в доступному для огляду майбутньому", - підкреслив Дрижак.
На його думку, процеси розвитку інфраструктури, сильного внутрішнього і зовнішнього попиту, які були закладені в країнах, що розвиваються, останнім часом, і активність міжнародних сировинних гігантів щодо укрупнення своїх активів роблять emerging markets паралельно з довгостроковою тенденцією збільшення вартості сировини більш цікавими для інвестицій, ніж обтяжені боргами економіки.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас