"Газпром" виступив об'єднувальною силою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" виступив об'єднувальною силою

Енергетика
323
"Газпром" запропонував Україні повернутися до ідеї передачі української газотранспортної системи в управління міжнародному газотранспортному консорціуму. В уряді однозначної відповіді російській монополії не дали, пообіцявши проаналізувати дану пропозицію найближчим часом.
Як повідомило високопоставлене джерело у ВАТ "Газпром", під час переговорів у Києві 12-13 серпня представники компанії запропонували Україні передати українську газотранспортну систему (ГТС) міжнародному газотранспортному консорціуму. "Консорціум спочатку задумувався для того, щоб спільно управляти ГТС і спільно інвестувати в її розвиток і роботу. Ми запропонували знову повернутися до цієї ідеї і постаралися переконливо довести, що це вигідно насамперед Україні", - розповів співрозмовник. За його словами, передача ГТС в управління консорціуму дозволить Україні наростити обсяги транзиту природного газу з 110 млрд до 130-140 млрд кубометрів на рік.
Ідея створення газотранспортного консорціуму виникла під час переговорів екс-президента України Леоніда Кучми, екс-канцлера ФРН Герхарда Шредера та екс-президента, нинішнього прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна в 2002 році. В 2003-му було створено ТОВ "Міжнародний консорціум з управління газотранспортною системою України", у якому по 50% належало "Нафтогазу" і "Газпрому".
Однак проект так і не був реалізований через різне розуміння акціонерами функцій даного підприємства. Тоді російська монополія наполягала на управлінні всією українською ГТС, а українська сторона пропонувала обмежитися будівництвом двох нових газопроводів: Богородчани-Ужгород і Новопсковськ-Олександрів Гай.
Міністр палива та енергетики Юрій Продан, котрого Кабмін пропонує призначити представником у газотранспортному консорціумі, учора заявив, що консорціум буде працювати тільки в рамках будівництва трубопроводу Богородчани-Ужгород.
Втім, високопоставлене джерело в апараті прем'єр-міністра повідомило, що уряд поки не дав однозначної відповіді на пропозицію "Газпрому". "Ми пообіцяли протягом місяця проаналізувати аргументи, надані нам російською монополією, зробити техніко-економічне обґрунтування та, опираючись на нього, вийти на ухвалення рішення", - сказав співрозмовник .
Аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Катерина Малофеєва вважає, що, якщо Україна не погодиться на пропозицію Росії, обсяг транспортування газу через територію країни буде неухильно знижуватися. Вона нагадує, що до 2011 року буде введена перша, а до 2013-го - друга черга трубопроводу Nord Stream (потужність 55 млрд кубометрів), що дозволить скоротити транзит газу через територію України на 20 млрд кубометрів.
А після введення в дію в 2014 році трубопроводу South Stream транзит може скоротитися ще на 20 млрд кубометрів. "Рано чи пізно Україна змушена буде погодитися із пропозицією Росії. Проблема в тому, що чим більше обхідних газопроводів побудує Росія, тим більш жорсткими будуть її вимоги і тим гірші умови доведеться нам у підсумку прийняти", - говорить член комітету з ПЕК Верховної ради Олег Зарубінський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас