Експерти: Зниження цін на зерно в Україні носить тимчасовий характер — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зниження цін на зерно в Україні носить тимчасовий характер

Аграрний ринок
274
Зниження цін у липні-серпні 2008 р. на зернові і технічні культури носить тимчасовий характер, вважає рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг".
Як повідомили в департаменті інформації та комунікації агентства, зниження цін пояснюється низкою факторів, серед яких: високий рівень перехідних запасів зернових культур (сформований у т.ч. у результаті стримування експорту протягом 2007/08 МР), очікування високого врожаю в 2008 р. і дефіцит оборотних коштів для підготовки до збиральної кампанії на тлі подорожчання кредитних ресурсів. Не останню роль також зіграла зміна курсу долара США до української гривні, що спровокувало експортерів знизити закупівельні ціни для збереження рівня рентабельності.
На думку начальника сектора рейтингів підприємств АПК рейтингового агентства "Кредит-Рейтинг" Катерини Васіної, склалася динаміка цін на зернові культури, що носить тимчасовий характер і зміниться до кінця 2008 р. Зміцненню цін буде сприяти низка факторів, серед яких: розвиток галузі виробництва біопалива і, відповідно, використання зерна на технічні цілі або переорієнтація на вирощування олійних культур, збільшення споживання зерна країнами Азії при низькому рівні світових запасів. На думку аналітиків агентства, рівень цін, що склався на сьогодні, практично не окупає витрат, зазнаних під час виробництва вітчизняного зерна. Подальше подорожчання вартості мінеральних добрив і палива також вплине на підвищення цін на зерно на внутрішньому ринку.
Рейтингове агентство "Кредит-Рейтинг" відзначає, що позитивні фінансові результати компаній, що займаються вирощуванням і торгівлею зерновими культурами за підсумками 2007/08 МР, підтримувалися в основному сприятливою кон'юнктурою ринку зерна в 2007/08 р. Проте, незважаючи на існуючі негативні тенденції ціноутворення в галузі, рейтингове агентство не планує переглядати кредитні рейтинги підприємств АПК, очікуючи корекції цін за підсумками збиральної кампанії та визначення політики держави відносно експорту зернових і технічних культур.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас