Британський мільярдер Джон Каттс зацікавився майном Льва Парцхаладзе — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський мільярдер Джон Каттс зацікавився майном Льва Парцхаладзе

Фондовий ринок
541
Один з найбільших девелоперів країни - ЗАТ "Компанія "XXI Століття" Лева Парцхаладзе - підписав угоду про намір продати свій логістичний бізнес британській компанії Parkridge Holdings 48-річного мільярдера Джона Каттса. Сума угоди може скласти порядку $185 млн.
Про намір розвивати логістичні проекти компанія Лева Парцхаладзе оголосила торік. На сьогоднішній день її профільний портфель включає сім проектів, які зараз перебувають на різних стадіях розвитку. Мова йде про склади у Василькові площею понад 154 тис. кв. м і Вишгороді (109 тис. кв. м), а також на відстані 30 км від столиці по Житомирській трасі (116 тис. кв. м).
Ще чотири проекти реалізуються в регіонах: на відстані шести км від Одеси, на трасі Київ-Одеса (94,8 тис. кв. м), недалеко від Дніпропетровська (223,3 тис. кв. м), на відстані 11 км від Сімферополя (уздовж траси Харків-Сімферополь, 86 тис. кв. м), а також під Харковом (115 тис. кв. м). Відповідно до офіційного повідомлення "XXI Століття" зараз потенційний покупець проводить оцінку активів компанії, після позитивних результатів якої буде підписана угода про купівлю-продаж логістичного бізнесу.
У цьому випадку український девелопер зобов'язується розробити проекти та одержати всі необхідні дозволи на будівництво комплексів. Крім того, виставлені на торги об'єкти не можуть бути закладені по існуючих зобов'язаннях "XXI Століття".
І хоча назва девелопера, що захотів придбати цей портфель, не вказується, за відомостями учасників ринку, мова йде про велику британську компанію Parkridge Holdings. Понад 40% її акцій, за даними американської преси, належать голові правління Джону Каттсу і його сім'ї.
Стан бізнесмена, що за сумісництвом є заступником голови правління по країнах Європи британської девелоперської компанії ProLogis (вона володіє 25% акцій Parkridge Holdings), становить 1,7 млрд фунтів стерлінгів. Не називають в "XXI Столітті" і можливу суму угоди, однак у березні цього року Jones Lang LaSalle оцінила його логістичний портфель в $185 млн. Аналітики говорять, що реальна цифра може бути меншою від названої на 10-15%, що пов'язано із кризою ліквідності як на українському, так і на світовому фінансовому ринку, що привело до здешевлення деяких об'єктів.
Інтерес до вітчизняних логістичних комплексів з боку іноземної компанії, що володіє ТЦ, логістичними та офісними центрами, житловими об'єктами у Великобританії, Польщі, Франції, Італії, Іспанії, Німеччині, Росії на суму 2,6 млрд євро, не викликав подиву в старожилів українського ринку. Parkridge Holdings уже давно звернула пильну увагу на Східну Європу, що динамічно розвивається, і, приміром, з 2007 р. займається будівництвом цілої низки логістичних комплексів у Росії. Наш ринок для неї теж не новий. За даними "ДС", зараз її представники ведуть переговори про покупку декількох ділянок і проектів ТЦ у регіонах. Британці також планували взяти участь у реконструкції центральної частини Кривого Рогу, у рамках якої передбачалося звести новий стадіон з усією необхідною інфраструктурою, на що вони готові були виділити порядку 400 млн євро.
На думку керівника департаменту інвестицій компанії DTZ Наталі Стельмах, причиною продажу "XXI Століттям" свого логістичного бізнесу є його менша прибутковість у порівнянні, приміром, із ТРЦ. Така думка підтверджується заявленими планами "XXI Століття": він збирається відкрити нові торговельні комплекси "Квадрат" у Києві, Борисполі, Полтаві, Сумах, Львові, Сімферополі, Черкасах, Харкові та Донецьку.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас