Євробонди програли війну у Грузії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євробонди програли війну у Грузії

Фондовий ринок
549
У результаті військового конфлікту в Грузії знизилася вартість українських державних євробондів. Експерти говорять, що вартість комерційних облігацій найближчим часом також буде зменшуватися прямо пропорційно вартості суверенних паперів.
За їхніми прогнозами, ціна облігацій українських банків і підприємств втратить у середньому 0,5%.
Учора агентство Bloomberg повідомило про зменшення вартості номінованих у доларах держоблігацій України. Причиною цього агентство називає скорочення попиту на них через воєнні дії в Грузії і конфлікт навколо дислокування Чорноморського флоту РФ у Севастополі.
У п'ятницю спред між прибутковістю українських державних паперів та американських казначейських зобов'язань досяг свого максимуму з лютого 2003 року, збільшившись із 6 серпня на 63 базисні пункти. Відповідно до індексу J.P. Morgan Chase, прибутковість українських євробондів учора виросла на 0,19% - до 5,49%. Значення зведеного індексу облігацій ринків, що розвиваються, EMBI+, що розраховує J.P. Morgan Chase, 15 серпня збільшилося на 0,16% - до 438,38 пункту.
За даними агентства Cbonds, зараз в обігу перебуває 20 випусків українських держоблігацій, з яких: 6 випусків на $4,3 млрд, 11 випусків на 7,228 млн грн і по одному випуску на 600 млн євро, 768 млн швейцарських франків і 35,1 млрд японських ієн. Мінфін заявив про намір випустити восени 2008 року ще $1 млрд єврооблігацій.
Учасники ринку відзначають, що ситуація із суверенними облігаціями України повторюється і на корпоративному рівні. "Зниження вартості українських держпаперів відіб'ється прямим чином на вартості євробондів українських банків, тому що суверенні облігації є індикатором загальної прибутковості. Якщо по облігаціях України починаються якісь рухи, то це відразу впливає на комерційні папери", - говорить заступник голови правління банку "Фінанси та Кредит" Сергій Борисов.
За його словами, держпапери останніми відреагували на переоцінку, що відбулася раніше, інвесторами ризиків українських емітентів. "Попит на папери українських банків і без осетинського конфлікту впав через світову кризу. Нижче падати вже практично нікуди. Банки самі викуповують свої папери", - обурюється голова правління "Дочірнього банку Ощадбанку Росії" В'ячеслав Юткін.
На думку експертів, вартість комерційних паперів зменшиться пропорційно державним. "На зниження їхньої ціни також вплинула оцінка інфляції, грошової політики, нестабільна політична ситуація, висока зовнішня заборгованість, проблеми в будівельному секторі та зупинка кредитування. Надалі вартість паперів українських банків не дуже різко, але буде зменшуватися", - прогнозує Сергій Борисов.
У середньому вартість комерційних паперів знизиться на 50-60 базисних пунктів. "Збільшення спреда по держпаперах відповідає такому ж збільшенню спреда і по комерційних облігаціях, - говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Якщо росте спред, то росте і прибутковість, а вартість паперів зменшується.
Вартість акцій українських банків у середньому знизиться на ті ж 60 базисних пунктів, тобто в середньому на 0,5%".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас