Фокус на світовій економіці. Огляд фондових ринків (11 - 15 серпня) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фокус на світовій економіці. Огляд фондових ринків (11 - 15 серпня)

Фондовий ринок
306
Світові ринки
На цьому тижні поговоримо, як звичайно, про основні рушійні сили фондового ринку - нафту, долар, корпоративні новини зі США та Європи й про найголовніший фактор цього тижня - економічну ситуацію у світі.
Нафта поводилася помітно спокійніше, ніж у попередні тижні внаслідок завершення добровільно-примусового закриття спекулятивних довгих позицій. Так що подальше її просування вниз виглядало досить млявим, і підтримка на рівні $110 за барель була забезпечена. Чого, втім, не можна сказати про золото, що потужним ударом прорвало рівень $800 за унцію й відразу провалилося до $770.
Долар виріс проти євро до 1,4660, а проти фунта до 1,8615, однак поки що виглядає не досить переконливо. Хоча, за прогнозом Goldman Sachs, за три місяці курс євро до долара понизиться до 1,45, а в найближчі 12 місяців - до 1,40 на стабілізації американської економіки, падінні цін на нафту й погіршенні економічних умов за межами США. Що ж, пильно стежимо за ситуацією.
Безліч макроекономічних новин змусили фондовий ринок розкинути мозками. В Японії ВВП у другому кварталі знизився на 0,6% у порівнянні з першою чвертю року, при цьому оцінка темпу зростання була переглянута на 0,2% вниз. Профіцит платіжного балансу за останній рік знизився втроє, флагман місцевої промисловості Toyota повідомив про максимальне за останні 5 років зниження квартального прибутку, Japan Airlines оголосила про зниження зарплат персоналу, споживчі настрої в липні знову зів'янули, і тільки інфляція росте - липневі ціни виробників виявилися вже на 7,1% вище торішнього показника, причому тільки за місяць ціни виросли на 2,0%. Нарешті, ринок нерухомості й отут став подавати сигнали небезпеки. Минулого тижня розорилася велика фірма з цього сектора Urban Corp із загальною сумою боргу в $2,3 млрд., тим самим ознаменувавши найбільше цього року корпоративне банкрутство в країні.
В Європі схожа ситуація. ВВП у поквартальній динаміці впав у Німеччині, Франції, Італії та Фінляндії, Нідерланди показали нульову зміну, а Іспанія виросла на 0,1%. В цілому по зоні євро ВВП знизився на 0,2%. Промислове виробництво в червні у Франції зменшилося на 0,4% проти травня. У цілому по зоні євро виробництво показало нульовий приріст проти травня й зниження на 0,5% до червня минулого року.
Споживчі настрої у Швейцарії сильно погіршилися, а банк UBS показав черговий збиток через списання $5 млрд. і виявив вивід клієнтами $41 млрд. зі своїх рахунків. Чиновники ЄЦБ подавали суперечливі сигнали щодо своїх майбутніх дій - одні з них напирали на інфляцію, інші ж підкреслювали небезпеку кризи в економіці; учасники ринків, однак, не дуже вірять у можливість подальших акцій із жорсткості грошової політики - і чекають зниження ставок "у доступному для огляду майбутньому".
Почасти саме цим пояснюється подальше зниження євро - хоча похмурі економічні новини, зрозуміло, теж зіграли свою роль у цьому процесі. У Великобританії в червні виріс дефіцит торговельного балансу. А в липні чергові рекорди річного зростання побила інфляція. Навіть без урахування продовольства, палива, тютюну та алкоголю ціни виробників злетіли за останній рік на 6,7% - це найбільше збільшення з 1982 року. Серйозні проблеми виникли й в уряду - державний пенсійний фонд наприкінці липня зафіксував дефіцит у розмірі 80,1 млрд. фунтів, тоді як ще місяць тому він становив 63,1 млрд., а рік тому - менше 40 млрд.
У Північній Америці показники виглядають не настільки похмуро, хоча й приводів для веселощів не багато. Обсяг нового будівництва в Канаді в липні звалився відразу на 13,6% проти червня, а ціни на житло в перший місяць літа показали річне зростання, найменше з березня 2002 року. У США ж - деяка пауза в погіршенні загальної картини. У червні дефіцит торговельного балансу виявився менше очікувань і взагалі впав проти травня. Ціни на продовольство, імпортоване Америкою, розпухнули за останні 12 місяців на 15,7%, такого не було ні разу за весь період спостережень із 1977 року. Споживчі ціни в США в липні виросли відразу на 0,8% до червня й на 5,6% до липня 2007 року. В іншому все було помірковано добре.
Ділова активність у Нью-Йорку в серпні зненацька виросла. Індикатор інфляційних очікувань американських споживачів на період в 1 рік понизився в серпні до 4,8, проти 5,1 у липні. Індикатор інфляційних очікувань на період в 5 років склав у серпні 3,2, не змінившись у порівнянні з липнем, але, понизившись у порівнянні з червнем і травнем, коли він дорівнював 3,4. Крім того, обсяг промислового виробництва в США підвищився в липні на 0,2% у порівнянні з червнем, коли він, згідно з переглянутими даними, збільшився на 0,4% щодо травня (на 0,5% за первісним даними). Економісти в середньому прогнозували, що обсяг промислового виробництва покаже в липні нульову зміну щодо червня. У порівнянні з липнем 2007 р., показник понизився в минулому місяці на 0,1%.
На корпоративних фронтах новин було не так багато. ФРС США випустило черговий квартальний огляд банків, з якого випливало, що за три місяці, що пройшли з квітня по липень, 75% кредитних установ посилили свої вимоги по видачі іпотечних кредитів, у сфері кредитних карт подібну жорсткість констатували 65% досліджених банків. Банки продовжують страждати від кризи - J.P.Morgan Chase повідомив, що в нинішньому кварталі він вже одержав збитків на 1,5 млрд. Wal-Mart Stores порадував звітом і прогнозами - втім, особливої погоди на ринках це не зробило. З інших новин у цій області цікавіше інших повідомлення Reuters, відповідно до якого General Motors не тільки вирішив-таки позбутися від свого культового бренда Hummer, але ще й збирається його продати за $4 млрд. російському олігарху Олегу Дерипаску. Певний інтерес на ринках викликало інтерв'ю Wall Street Journal колишнього глави ФРС Алана Гринспена.
У ньому він не забув покритикувати нинішню владу, заявивши, що він не розуміє, які можуть бути підстави для того, щоб рятувати повністю приватний банк Bear Stearns і при цьому відмовляти в чітких гарантіях по зобов'язаннях системоутворюючих напівдержавних іпотечних агентств Fannie Mae й Freddie Mac. Як повідомив Wall Street Journal з посиланням на Associated Press, Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами (CFTC) заявила, що вона впевнена в широкій поширеності різних зловживань у позабіржовій торгівлі валютами й що лиходіїв, що засіли там, треба б суворо покарати. Деталей поки не було, але сам задум виглядає зловісно, тому що він торкається ринку із щоденним оборотом порядку $2-3 трлн.
Результатом всіх цих подій стало тижневе зниження англійського FTSE-100, німецького DAX-30 та японського NIKKEI-500 на 0,6%, 1,8% й 1,4% відповідно. Американські індекси почували себе куди впевненіше - NASDAQ COMPOSITE виріс на 1,6%, S&P 500 - на 0,2%. Нафта марки Brent Crude подешевшала на 1,5%, золото - на 7,7%, євро до долара - на 2,3%.
Український ринок
Ситуація на українському фондовому ринку залишається колишньою, без різких вибачень. Все так само переважає низька активність торговців - обсяги торгів становлять всього біля $6,6 млн. у день, висока частка спекулятивних операцій і низька ліквідність ринку. Не дивлячись на це, індекс ПФТС за тиждень виріс на 1,5%, відігравши у вівторок-п'ятницю недавнє різке зниження.
Серед лідерів за обсягами торгів - Дніпроенерго, чиї котирування підросли на 2,6% на планах ввести в експлуатацію 10 енергоблок Криворізької ТЕС до грудня, Азовсталь (+2,9%), що збільшила виробництво прокату й сталі в січні-липні в порівнянні з аналогічним періодом минулого року й Мотор Січ (-16,6%), що скоротила в першому півріччі 2008 року свій чистий прибуток в 22,8 рази у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Крім того, у ціні додали й інші енергетичні й металургійні підприємства, такі як Західенерго (+1,0%) і Центренерго (+8,1%), Єнакіївський металургійний завод (+0,4%) та Алчевський металургійний комбінат (+1,7%). Крім того, непогану динаміку показував банківський сектор, після того як Moody's підтвердив рейтинги 22 українських банків, залишивши їхній позитивний прогноз незмінним, а активи банківської системи в цілому показали в січні-липні збільшення на 19,8%.
З макроекономічних новин слід зазначити зростання промислового виробництва на 5,1% у липні 2008 року в порівнянні з липнем 2007 року й на 1,9% у порівнянні з червнем 2008 року. Крім того, експорт послуг у січні-червні 2008 року склав $5681,7 млн., збільшившись на 47% у порівнянні із січнем-червнем 2007 року.
За матеріалами:
Арт Капітал
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас