Саме час орендувати квартиру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саме час орендувати квартиру

Нерухомість
1258
Тим, хто планує зняти квартиру, зараз саме час зайнятися пошуком житла, поки на ринку затишшя і є достатня кількість пропозицій. Ближче до осені ситуація може кардинально змінитися, адже, як вже писали "Деньги", наприкінці літа-початку осені традиційно збільшується попит на житло, і квартировласники підвищують ціни. Приміром, торік перед початком навчального року орендні ставки підскочили на 15% . Не виключено, що й цього року відбудеться те ж саме.
Гривня рулить
Зміцнення гривні не могло не відобразитися на розрахунках за оренду житла. У першому кварталі поточного року платили, переважно в доларах, з деякими винятками, як то: добова або погодинна оренда у великих містах, а також довгострокова оренда в Харкові, де ставки практично увесь час вказувалися в національній валюті. Але після ревальвації гривні, проведеної Нацбанком, квартировласники стали надавати перевагу "рідним" грошам, хоча в оголошеннях як і раніше виставляють ціни в іноземній валюті, насамперед, американській.
Але, як розповіли в агентстві нерухомості "Планета Оболонь", розрахунки за оренду в гривні здійснюються, як правило, за вигідним для орендодавців курсом - $1=5 грн. Це вище від офіційного курсу НБУ - 4,84 грн. (на 30.07.08) і середньоринкового готівкового - 4,61-4,68 грн. Тобто квартира, наприклад за $450, обходиться орендареві не в 2075-2180 грн., а на 3,3-8,4% дорожче.
Столичне піке
Орендоване житло в Києві з початку року дешевшає. За даними консалтингової компанії SV Development, за шість місяців поточного року оренда в середньому стала доступнішою на 8,73%. Ще приблизно на 2% упали ціни в липні. Тобто за січень-липень доларові орендні ставки зменшилися майже на 11%. Однак, з огляду на бажання орендарів одержувати "квартплату" у гривнях, фактичне зниження вартості становить 7,7%, якщо користуватися курсом НБУ, або менше 3%, якщо дивитися на готівковий середньоринковий курс долара.
Що стосується цін по районах столиці, то директор з маркетингу тієї ж консалтингової компанії Володимир Степенко відзначив, що найбільш доступні орендні ставки, також як і навесні поточного року, у Деснянському районі Києва. Там в середньому вартість оренди "одинички" становить $490 на місяць. А найдорожча оренда - у Печерському районі, там однокімнатну квартиру можна знайти за $1471 на місяць. При цьому в Деснянському районі, за спостереженнями експерта, найменший вибір житла - всього 4% загального обсягу пропозицій оренди в десятьох районах столиці. В SV Development також розповіли, що доларова вартість оренди однокімнатних квартир за шість місяців поточного року найбільш відчутно знизилася в Голосіївському районі - на 13,19%, до $586 на місяць. А от у Деснянському районі орендувати "одиничку" на початку липня можна було за $470 на місяць, що всього на 2,69% дешевше, ніж на початку року.
Регіональний злет
Якщо ціни на оренду в Києві "жвавішають" із середини серпня, то в регіонах, особливо у великих містах, де "кипить" студентське життя, а інших охочих пожити в орендованих квартирах не так багато, як у Києві, розцінки підвищуються вже в липні.
Приміром, у Дніпропетровську, за словами директора агентства "Дніпро Нерухомість" Валентини Григор'євої, за липень оренда житла подорожчала на 20%, і відчутно зріс попит. Подібні цінові коливання повторюються щорічно - напередодні навчального року збільшується кількість потенційних орендарів, і попит на доступне житло стає просто ажіотажним, чим поспішають скористатися квартировласники.
Григор'єва також вважає, що цього року не тільки студенти винні в зростанні орендних ставок. Багато молодих людей і сім'ї, які воліють жити окремо від батьків, не змогли одержати кредит на покупку житла і змушені знімати квартири. А посилення попиту завжди провокує підвищення цін. Сьогодні вартість оренди "одинички" у Дніпропетровську стартує з $200 на місяць. Хоча настільки доступні квартири традиційно перебувають на околицях або в дуже поганому стані. Більш реально, за спостереженнями дніпропетровських ріелторів, підшукати квартирку за $280-300 на місяць.
У Донецьку за травень-червень, за даними АН "Діна", середня вартість оренди однокімнатних квартир по місту залишалася без змін - $300 на місяць. Якщо ж розглядати по районах, то в центрі протягом другого кварталу орендні ставки знизилися на 14%, до $350 на місяць, а от у віддалених районах, навпаки, виросли на 25%, до $250 на місяць. Втім, у донецькому АН "Жилком" відзначають, що зниження орендних ставок почалося ще в травні поточного року. "Якщо у квітні оренда однокімнатної квартири в середньому коштувала $342 на місяць, то на початок липня - $320", - відзначив Сергій Тахтаров, директор "Жилкома".
Однак, за спостереженнями експерта, орендоване житло в місті, у порівнянні з минулим роком, у доларах подорожчало більш ніж на 10%. "Сьогодні, наприклад, виставили квартиру за $450 на місяць, хоча рік тому вона коштувала $400", - розповів Тахтаров.
В Одесі також переглядаються ставки по тривалій оренді, і як звичайно - убік збільшення. У багатьох оголошеннях орендодавці пропонують своє житло в оренду на тривалий термін на $20-50 дорожче, ніж на початку року. Наприклад, в елітній Аркадії зняти однокімнатну квартиру коштує $350-800 на місяць. У січні ж за житло в цьому районі просили на 15% менше. Небагато подорожчала оренда й у гарному спальному районі - Таірово. "Одиничка" обійдеться приблизно в $300 на місяць. А от у мікрорайонах Черемушки та Молдаванка цінових змін практично не було. І орендувати там "апартаменти" можна за $160-450 на місяць.
Дорого обійдеться життя в орендованій квартирі у Львові. За квартиру в центральному і прилеглих до нього районах потрібно викласти $300-600 на місяць.
А от харківські ціни на оренду нерухомості просто радують око, особливо якщо порівнювати з Києвом. У першій столиці України оренда обходиться в 450-1000 грн. на місяць.
Гарячий сезон
Якщо вартість оренди на тривалий термін тільки почала підвищуватися, то от розцінки на короткострокову оренду в курортних містах стабілізувалися і повинні почати знижуватися. Як вже писали "Деньги", заповзятливі громадяни почали готуватися до курортного сезону ще в травні поточного року, підвищивши розцінки на оренду на 15-20% (докладніше див. "Деньги" №23 від 5 червня 2008 року, доступно на www.dengi-ua.com). Приміром, в Одесі наприкінці липня орендувати однокімнатну квартирку в Приморському районі можна було за $40-150 на добу, а от на початку року добова оплата досягала $40-100 на добу. В Ялті в розпалі літа орендувати квартиру можна було за $50-150 на добу. У Севастополі літні розцінки становили $40-100 на добу, що на 15-20% дорожче, ніж у квітні.
Варто відзначити, що з вересня вартість добової оренди буде зменшуватися. При цьому деякі орендодавці переорієнтуються на довгострокову здачу в оренду.
Куди покотимося?
У ГК "Планета Оболонь" вважають, що в Києві до середини серпня особливих цінових змін чекати не варто. А от до кінця місяця ціни підстрибнуть вгору. Причому, за прогнозами всіх опитаних "Деньгами" експертів, подорожчання може скласти 10-20%. Очікується подальше збільшення вартості оренди і в інших великих містах. Взагалі варто відзначити, що ринок оренди розвивається за тим самим сценарієм - після Нового року (або з травня і аж до серпня) ситуація стабільна, і навіть якщо і є зростання цін, то дуже несуттєве. А от з початком сезону ділової активності - осені - ціни ростуть на 10-20% на місяць.
Посередникам не турбувати
На жаль, але сьогодні практично вся нерухомість здається в оренду через посередників - агентства нерухомості, приватних ріелторів. За свої послуги брокери беруть до 50% місячної вартості житла. "Вийти" самостійно на квартировласників вдається вкрай рідко - через друзів, співробітників, Інтернет або довідавшись, завдяки щасливому випадку, про здаване житло від консьєржа. Найулюбленіший народом спосіб самостійного пошуку житла - розклеювання оголошень на дверях під'їздів будинків, що сподобалися: "Зніму квартиру в цьому будинку..."
Яким би шляхом не "знаходилось" житло, знімаючи його, варто застрахуватися від можливих неприємностей - обов'язково скласти і підписати договір про оренду нерухомості. Звичайно в ріелторських конторах підписуються типові договори (зі зразком типового договору оренди можна ознайомитися на www.dengi-ua.com, див. електронну версію статті). Важливо пам'ятати, що умови договору до його підписання можна коректувати. Втім, якщо "шаблоновий" документ не влаштовує, то реально самостійно скласти свій договір, особливо якщо звернутися до юриста.
Незалежно від того, хто орендодавець - друг, родич, колега, знайомий чи зовсім стороння людина - документ обов'язково повинен бути підписаний сторонами. Інакше надалі і квартиронаймач, і орендодавець можуть зіткнутися з неприємностями. Найбільш типовими для наймача житла є: підвищення орендної плати, включення у витрати орендаря якихось додаткових платежів, несвоєчасне прохання про звільнення квартири. Застрахуватися від подібних неприємностей можна, ясно прописавши відповідні пункти в договорі.
Що повинно бути в договорі
Юристи рекомендують у договорі оренди прописати максимум інформації про об'єкт та умови оренди. Тобто обов'язково вказати точну адресу квартири, кількість кімнат, технічний стан, наявність меблів, побутової техніки та її стан. Це необхідно для того, щоб хазяїн житла не намагався вибити гроші за нібито зіпсоване майно. Обов'язково погодити та указати дату заселення і виселення з житла. Важливо вказати реальну плату і визначити, що протягом дії договору вона не може змінюватися в односторонньому порядку. Також варто описати порядок дій у тому випадку, коли власник житла намагається підняти оплату, а мешканець не згодний; які рахунки повинен оплачувати орендар, а які власник житла; вказати, скільки чоловік буде жити у квартирі (переписавши паспортні дані), а також хто прописаний у ній; паспортні дані орендодавця і багато чого іншого.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас